Naja Marie Aidt

Beskrivelse

Naja Marie Aid (f. 1963 i Grønland) debuterede som forfatter i 1991 med digtsamlingen SÅ LÆNGE JEG ER UNG. I 2006 udkom novellesamlingen BAVIAN, som Naja Marie Aidt modtog både Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for. I løbet af sin karriere har hun også modtaget bl.a. Herman Bangs Mindelegat, Martin Andersen Nexø prisen, Beatrice Prisen og den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond.

Naja Marie Aidt debuterede som romanforfatter i 2012 med STEN, SAKS, PAPIR. Romanen blev efterfulgt af fællesbogen FRIT FLET, 2014, som er skrevet sammen med Mette Moestrup og Line Knutzon. FRIT FLET undersøger og fortolker køn og feminisme i en kollage af tekster og billeder. I 2016 var Naja Marie Aidt aktuel med digtsamlingen OMINA, skrevet sammen med Mette Moestrup. Og i marts 2017 udkom hun med bogen HAR DØDEN TAGET NOGET FRA DIG SÅ GIV DET TILBAGE - CARLS BOG.

Naja Marie Aidts forfatterskab omfatter således lyrik-, novelle- og romangenren og derudover dramatik, radiospil, sangtekster, børnebøger samt manuskriptet til filmen STRINGS fra 2005, og ofte kredser forfatterskabet om menneskelige relationer og kommunikation mellem mennesker. Forfatterskabet, der gør Naja Marie Aidt til en af de mest læste forfattere i sin generation, er også blevet oversat til en lang række sprog bl.a. tysk, fransk og engelsk.

Fotograf: Mikkel Tjellesen, 2016

Læs mere

Seneste udgivelse

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage

I marts 2015 døde Naja Marie Aidts søn Carl i en ulykke, 25 år gammel. HAR DØDEN TAGET NOGET FRA DIG SÅ GIV DET TILBAGE er en ærlig bog om, hvordan sorg er, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheden, til ens nærmeste, til tiden.

Hvordan nærme sig det umulige: at skrive om sit døde barn? Formen er brudt op. Korte prosastykker henvendt til Carl veksler med lyriske passager, brudstykker fra nutiden glider over i erindringsglimt og dagbogsnotater fra fortiden og nutiden, og citater fra litteraturens stemmer flettes sammen med Naja Marie Aidts egen stemme.

HAR DØDEN TAGET NOGET FRA DIG SÅ GIV DET TILBAGE er på én gang en nøgtern beskrivelse af, hvordan livet efter er, hvordan en død finder en plads blandt de efterlevende, og en udforskning af poesiens sprog om sorg og kærlighed.