Naja Marie Aidt

Beskrivelse

Naja Marie Aid (f. 1963 i Grønland) debuterede som forfatter i 1991 med digtsamlingen SÅ LÆNGE JEG ER UNG. I 2006 udkom novellesamlingen BAVIAN, som Naja Marie Aidt modtog både Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for. I løbet af sin karriere har hun også modtaget bl.a. Herman Bangs Mindelegat, Martin Andersen Nexø prisen, Beatrice Prisen og den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond.

Naja Marie Aidt debuterede som romanforfatter i 2012 med STEN, SAKS, PAPIR. Romanen blev efterfulgt af fællesbogen FRIT FLET, 2014, som er skrevet sammen med Mette Moestrup og Line Knutzon. FRIT FLET undersøger og fortolker køn og feminisme i en kollage af tekster og billeder. I 2016 var Naja Marie Aidt aktuel med digtsamlingen OMINA, skrevet sammen med Mette Moestrup. Og i marts 2017 er hun aktuel med bogen HAR DØDEN TAGET NOGET FRA DIG SÅ GIV DET TILBAGE.

Naja Marie Aidts forfatterskab omfatter således lyrik-, novelle- og romangenren og derudover dramatik, radiospil, sangtekster, børnebøger samt manuskriptet til filmen STRINGS fra 2005, og ofte kredser forfatterskabet om menneskelige relationer og kommunikation mellem mennesker. Forfatterskabet, der gør Naja Marie Aidt til en af de mest læste forfattere i sin generation, er også blevet oversat til en lang række sprog bl.a. tysk, fransk og engelsk.

Fotograf: Mikkel Tjellesen, 2016

Læs mere

Seneste udgivelse

Omina

dette skal handle om tvivl

og dette skal være

en hammer

af brændende stål

dette skal handle om

hjertets hårdhed

og dette skal være blødt

som et afskåret bryst

 

Sådan begynder Naja Marie Aidt og Mette Moestrups nye digtsamling OMINA.

OMINA er flertalsform af det latinske omen, som også findes på dansk. Et omen er et varsel eller tegn. OMINA er stærke og dunkle varselsdigte, der kredser om amazonen som figur.

Naja Marie Aidt og Mette Moestrup har arbejdet på digtsamlingen sammen siden 2014. OMINA kan på en gang kan læses som to forløb (Aidt har skrevet venstresider, Moestrup højresider) og som ét langdigt.

OMINA følger i forlængelse af FRIT FLET, kollage- og fællesbogen, som Aidt og Moestrup i 2014 udgav sammen med Line Knutzon.

Bøger af Naja Marie Aidt

Vis mere