Arthur Krasilnikoff

Beskrivelse

Arthur Krasilnikoff, f. 1941, dansk forfatter, uddannet som filminstruktør 1970.

Efter debuten i 1966 med novellesamlingen Skyggehunde skrev han fabulerende romaner og noveller for både voksne og børn. Han brød igennem til et større publikum med romanerne om Linda, Som landet ligger og Lindas tid. I portrættet af den kræftsyge, midaldrende kvinde væves fortid og nutid sammen gennem skildringer af landskabet, slægtsfølelsen, udviklingen i velfærdsstaten og drømmen om andre livsmuligheder. Et magisk lag er lagt ind i bøgernes historier om Lindas splittelse mellem sin danske forankring og sit sjælelige tilhørsforhold til andre himmelstrøg.

I 1989 udkom brevromanen Alting flyder om den typiske, lidt vege danske mand, der tager hyre på et af 1800-t.s sidste sejlskibe for at søge lykken i Australien. Brevene hjem til den efterladte kæreste er dokumentation af en gammel verdens forsvinden samtidig med, at en ny dukker op. Novellesamlingen De engelske damer understreger forfatterens optagethed af det europæiske menneskes fremmedhed over for oprindelig natur.

Efter en lang romanpause udmøntede Krasilnikoff sit årelange engagement i den fjerde verden i Nattens rygrad, en roman eller en stor samling fortællinger; ifølge bogen selv bygger den på optagelser af de afrikanske buskmænd (san) i Kalahari, som forfatteren også havde dokumenteret i filmen Vi hører til. Bogens mosaik af fortællinger er historien om et naturfolks undertrykkelse og udslettelse og om den viden om en natureksistens, der forsvinder med dem. Hvalens øje fra 2004 er erindringsbilleder af forfatterens opvækst på Færøerne.

I anledning af Krasilnikoffs 70-års fødselsdag udkom i 2011 Græssets tryghed, en samling af hans bedste fortællinger.

Læs mere

Seneste udgivelse

Hvalens øje

Arthur Krasilnikoffs anmelderroste HVALENS ØJE er historien om en drengs barndom på Færøerne i 1950’erne. Drengen er Astur, som har sine helt egne, helt selvstændige forestillinger om verdens indretning; han er totalt egenrådig og ikke helt fri for at kunne være noget af en prøvelse for sine omgivelser - især sin mor. Han går i det hele taget sine egne snørklede veje og har frihedsdrømme så store, at de bringer ham ud på en farefuld færd til søs sammen med en kammerat.

En både munter og gribende historie om et ganske særligt barn, fortalt i 111 små kapitler.