Klaus Rifbjerg

Klaus Rifbjerg
Del

Klaus Rifbjerg

Klaus Rifbjerg blev født 1931 i København og er en af Danmarks største forfattere i nyere tid. Foruden at være landets ubetinget mest producerende forfatter var Klaus Rifbjerg desuden en stærk røst i samfundsdebatten. Klaus Rifbjerg døde d. 4. april 2015. Han efterlader sig et omfattende og alsidigt forfatterskab på i omegnen af 250 titler.

Klaus Rifbjerg debuterede i 1956 med digtsamlingen ”Under vejr med mig selv”. Denne titel kunne stå som overskrift for hele Klaus Rifbjergs forfatterskab. Med en usædvanlig sensuel iagttagelses- og erindringsevne har Klaus Rifbjerg kunnet fastholde skiftende tiders stemninger og skildre mangfoldige miljøer i ind- og udland.

Rejsen er et hovedtema i Klaus Rifbjergs bøger: både som udforskning af omverdenen og som den enkeltes vej til og flugt fra identiteten. Klaus Rifbjergs egen første længere rejse gik til USA, hvor han studerede på Princeton University 1950-51. Siden er Klaus Rifbjergs rejser hyppigst gået ”Til Spanien” (der også er titlen på en rejsebog fra 1971), som i en lang årrække var hans faste bopæl.

I Klaus Rifbjergs første, og nu kanoniserede, roman, ”Den kroniske uskyld” (1958), fortæller en gymnasielev om de unges problemer med de voksne – og med at blive voksne. I de følgende bøger har Klaus Rifbjerg ubesværet bevæget sig mellem aldersklasserne. Der er i Klaus Rifbjergs fortællekunst gerne et moment af leg, mest udtalt i ”Marts 1970” (1970).

Hovedtemaer i Klaus Rifbjergs bøger tæller ikke mindst kønsroller som i ”Mænd og kvinder” (1982) og kampen for den frigørelse, der ligger ligefor, og som dog er så fjern, fx i ”Borte tit” (1986). Civilisationskritikken ligger især, og ikke særlig skjult, i personkarakteristikken hos Klaus Rifbjerg. Men handlingen i fortællingerne kan samtidig vanskeligt refereres uafhængigt af fortællemåden: Klaus Rifbjergs prosa får sin kraft af hans lyriske musikalitet.

Som lyriker hører Klaus Rifbjerg til de store fornyere. Der er ingen emner og ingen ord, der er for upoetiske til Rifbjergs poesi, som både er humoristisk robust og nervøst fintmærkende. Der var en ny frimodig tone i Klaus Rifbjergs debutdigte; den moderne omverden blev erobret af poesien i den skelsættende ”Konfrontation” (1960). I ”Camouflage” (1961) foretog Klaus Rifbjerg en art dybhavsekspedition i psyken i et sprængt og sprælsk ekspressionistisk sprog. En ny enkelhed blev introduceret med Klaus Rifbjergs ”Amagerdigte” (1965) med inspiration fra barndommens ø.

Klaus Ribjerg var skrivende til det sidste, og flere bøger venter således endnu på at udkomme posthumt. Den første i 2016 bliver digtsamlingen "Stemmerne", der udkommer i februar.

Dette er en forkortet udgave af Villy Sørensens artikel fra Den Store Danske. Læs hele artiklen her.
 

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!