• Hobbittens rejse 
  Hobbitten fejrer 75 års jubilæum med en nyoversat, smukt illustreret udgave af bogen. Og selvfølgelig Peter Jacksons filmatisering, der kommer i biografen til december.
  J.R.R. Tolkien
  Hobbitten
  Tolkiens klassiker om hobbitten Bilbo Sækker, der meget mod sin vilje bliver udpeget af troldmanden Gandalf til at ledsage tretten dværge på deres generobringstogt a...

Læseprøve og fotos af Hobbitten jubilæumsudgave


Jubilæumsudgaven af Hobbitten er forsynet med omslag, illustrationer og kort tegnet af Tolkien. 

Hobbitten - Dragen Smaugs ødemark


Den 11. december 2013 får Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark premiere i de danske biografer.

Peter Jackson har skabt i alt tre film over Hobitten, der udkommer med et års mellemrum begyndende i 2012 med Hobbitten - En uventet rejse.

Igen følger vi Bilbo Sækker, der egentlig helst ville side hjemme og ryge pibe og drikke te, men er endt med at tage på et stort eventyr med både monstre, drager, elvere, dværge og en skinnende ring. Og selvfølgelig en troldmand.

Der er tryk på, og du kan se traileren til anden del af filmatiseringen lige her.

Se traileren til filmatisering af Hobbitten - og kom med en superfan til premierenHobbitten – lydprøve

Klik og lyt til starten på 1. kapitel af Hobbitten som lydbog.

Ringenes Herre 1-3

Tolkiens tidløse trilogi omfatter de tre fortællinger Eventyret om Ringen, De To Tårne og Kongen vender tilbage. Den store beretning om Krigen om Ringen tager sin begyndelse i Hobbitten, hvor Bilbo Sækker finder Den ene Ring - herskeren over alle Ringe. I Ringenes Herre-trilogien går den i arv til Bilbos nevø, hobbitten Frodo, og han må nu passe på ringen.

Som ringbærer må Frodo holde ringen skjult for ondskabens fyrste, Sauron, der har forskanset sig i Mordors Sorte Tårn og i ledtog med alverdens onde kræfter planlægger at overtage verdensherredømmet. Hvis ringen kommer i hans besiddelse, vil hans magt være fuldkommen, og mørket vil sænke sig over verden - for altid. Der er kun ét at gøre: Frodo må tilintetgøre ringen i den ild, hvor den i sin tid blev støbt. Ledsaget af trofaste venner og troldmanden Gandalf begiver han sig ud på sit livs farligste færd mod Ildbjerget for at kaste ringen i dybet af Dommedagsspalterne i hjertet af Orodruin. Dette er beretningen om kampen mellem det gode og det onde, om venskab og mod og om viljens styrke i kampen for at frelse verden.

Det tog Tolkien tolv år at færdiggøre beretningen om Frodos rejse, og da den udkom første gang 1954-55, (da. 1968-70) var det med et komplet kort over Midgård lavet af Tolkiens søn Christopher. Tolkien var sprogforsker og professor i engelsk sprog og middelalderlitteratur. Foruden hans interesse for gamle fortælletraditioner var han stærkt optaget af at konstruere et sprog, der havde sin egen lydlære og grammatik, og han var bl.a. inspireret af runeskrift. I Ringenes Herre får sproget liv af de særegne væsner og personligheder, som udgør persongalleriet – især elverfolket. Derudover har lande og steder fået keltisk-nordisk lydende egennavne.

Find et langt uddrag fra Ringenes Herre her

Mytologien bag de store eventyr

Tolkien skrev Sagnet om Sigurd & Gudrun mens han var professor på Oxford i 20'erne og 30'erne, altså før han skrev Hobbitten og Ringenes Herre. Bogen giver et fantastisk billede af den viden, sprogbegavelse og inspiration, der lå bag de senere romaner, og er udgivet med sønnen Christopher Tolkiens kommentarer: At den gamle oldnordiske poesi, der kendes som Ældre Edda eller Poetisk Edda, forblev en dyb, om end underliggende strøm i hans senere livsværk, er uden tvivl bekendt. Det er i alle tilfælde velkendt, at han hentede dværgenes navne i Hobbitten fra det første digt i Eddaen, Vøluspá eller ‘Vølvens spådom’ – hvorom han i et let sardonisk, men ikke ukarakteristisk tonefald skrev til en ven i december 1937 ...

Fortsæt læsningen i Christopher Tolkiens forod fra Sagnet om Sigurd og Gudrun her.

Húrins børn - illustreret af Allan Lee

De Store Fortællinger

Silmarillion - Tolkiens skildring af verdens skabelse

I begyndelsen var Maia-Sauron, som Sindarne i Beleriand kaldte Gorthaur. I Ardas første tid forledte Melkor ham, og han blev Fjendens mægtigste og mest betroede tjener såvel som den farligste, for han kunne antage mange skikkelser, og i lang tid kunne han, når han ville, se både ædel og skøn ud, så han narrede alle undtagen de mest forsigtige ...

Fortsæt læsningen i det uddraget fra Tolkiens Silmarillion

Hvorfor ville Gandalf absolut have Bilbo med på rejsen til Bjerget?

Hvordan var livet på Númenor?

Hvordan virkede palantírerne egentlig?

Hvad var Galadriels historie?

Hvor kom Gandalf, Saruman og de andre troldmænd fra?

Find svarene og meget mere i Tolkiens Efterladte historier.

566c2b7785da469480f6dd39a15ebfe9datadata

 • Eventyret om ringen

 • De to tårne

 • Kongen vender tilbage

Lyt til Ringenes Herre 2
Lyt til Ringenes Herre 3

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!