Torben Weinreich

Beskrivelse

Torben Weinreich

Jeg er født i 1946, er uddannet lærer og siden cand.pæd. i dansk og ph.d. i børnelitteratur i 1972, hvor jeg blev ansat som lektor ved Danmarks Lærerhøjskole (i dag Danmarks Pædagogiske Universitetsskole). I 1998 blev jeg professor ved og leder af det nyoprettede Center for Børnelitteratur ved Danmarks Lærerhøjskole. I 2005 lod jeg mig pensionere. Siden da har jeg – som det også var tilfældet før – skrevet en del bøger, især om børnelitteratur.

I begyndelsen af 1970’erne fik jeg udgivet en række undervisningsbøger gennem Dansklærerforeningens samarbejde med Gyldendal, bl.a. Fantomet – en tegneseriehelt, ligesom jeg redigerede den dengang meget udbredte antologi Pigtråd og andre noveller. I 1975 debuterede jeg som børnebogsforfatter med Arbejdsløs! Det blev i de følgende år til en række børnebøger, bl.a. Manden i vinduet (1980), som jeg fik Kulturministeriets børnebogspris for, og bl.a. Den fremmede fra bjerget (1984), Galgefolket (1986) og Jeg er Clemens (1989).

Ud over selv at skrive børnelitteratur begyndte jeg også i denne periode at skrive bøger om børnelitteratur og litteraturpædagogik, noget, jeg fortsatte med, også efter at jeg næsten holdt op med at skrive børnebøger. Af litteraturpædagogiske udgivelser kan nævnes Tegneserier i undervisningen (2. udg. 1981), Askepots sko (1992, ph.d.-afhandling), På vej mod en ny litteraturpædagogik (1994, sammen med kolleger) og Litteraturens byrde (2. udg. 2001, sammen med Lars Handesten).

I 2004 igangsatte jeg kanondebatten og fik samme år udgivet Kanon – litteratur i folkeskolen. Sammen med Nina Christensen redigerede jeg derefter antologierne for 1.-6. klasse i Gyldendals store satsning Kanon i dansk med tekstsamlinger henvendt til hele skoleforløbet fra børnehaveklassen til 3. g.

Det er blevet til en del værker om børnelitteratur, bl.a. Reuters verden (1996), Leksikon for børnelitteratur (2003, sammen med Kari Sønsthagen), Børnelitteratur mellem kunst og pædagogik (2. udg. 2004, er oversat til engelsk: Children’s literature – art or pedagogy?), Historien om børnelitteratur (2006) og Børnenes litteraturhistorie (2008). Jeg er også forfatter til den på seminarierne meget brugte Børnelitteratur – en grundbog, som er udkommet i adskillige oplag siden 2000 (ny revideret udgave i 2006).

Helt opgivet at skrive skønlitteratur har jeg ikke. I 2004 udkom børnebogen Elsker dig og i 2007 voksenkrimien Tværsummen.

I slutningen af 2009 ventes Ole Lund Kirkegaard – et forfatterskab at udkomme og i begyndelsen af 2010 Værker i børnelitteraturen (en præsentation af de 100 vigtigste værker inden for dansk børnelitteratur sammen med Kari Sønsthagen og med bidrag af Nina Christensen og Anna Karlskov Skyggebjerg).

Hjemmeside:

www.torbenweinreich.dk

, mail:

torben.weinreich@tdcadsl.dk

.

Læs mere

Seneste udgivelse

Umage

Weinreich skriver tragikomisk om sin barndom i 50'erne som adopteret af et ganske umage par og om begivenheder i ungdommen op gennem 60'erne og 70'erne, hans første erfaringer med studenterpolitik og hans valg af uddannelse som lærer (til faderens store skuffelse). Et nøgternt og humoristisk tilbageblik med syn for egne svagheder. Illustreret. "Substansen er der i Weinreichs erindringer, et herligt kompliceret erfaringsstof, der nok er et bekendtskab værd." Ulrik Høy i Weekendavisen

Bøger af Torben Weinreich

Tilføj til ønskeliste

Umage