Niels Ehler

Beskrivelse

Niels Ehler (født 1951)

Jeg brænder for god mad og god vin. Samtidig er jeg dybt fokuseret på sundhed. Nogle opfatter dette som en interessekonflikt – at man ikke kan nyde bordets glæder fuldt ud og samtidig gøre det optimale for sit helbred og give sig selv de bedste odds for et langt og godt liv. Mit forfatterskab drejer sig om at vise, hvordan man forener sundhedsbevidsthed med livsbekræftende gastronomi.

Min grundholdning er, at naturvidenskaben er for restriktiv i sin tilgang til viden. Ny viden, der ikke lever 100 procent op til formalia, bliver ofte afvist. Det gør videnformidlingen sikker, men også meget tung. Vigtig viden når derfor ofte for sent frem til de mennesker, der har brug for den: Det gælder ikke mindst inden for sundhedsområdet, hvor der er gode grunde til, at naturmedicin og alternative behandlere stortrives, når den åbenlyst mishandles af sagkundskaben.

I den modsatte grøft har vi de utallige alternative tilbud, der ofte er usandsynligt useriøse og ubegrundende. Men der en gråzone – eller rettere en gylden zone – mellem det alternative og det naturvidenskabelige. Med et kritisk øje kan man her finde værdifuld viden, der er på vej frem, men endnu hænger fast i metodesumpen. Det er denne gyldne zone, jeg gerne vil udforske – kritisk, men med et åbent sind.

Jeg er født i 1951 i Slagelse og uddannet inden for biologi, it og havebrug. Jeg har en ph.d.-grad fra Institut for Jordbrugsvidenskab fra den tidligere Landhøjskole, det nuværende Københavns Universitet. Her har jeg i mange år har været lektor og forsket i kvalitativ og kvantitativ styring af plantevækst med brug af informationsteknologi.

Jeg driver i dag selvstændig virksomhed som skribent, forfatter og konsulent inden for fagområderne gastronomi, vin, livsstil, sundhed og sygdomsforebyggelse. Jeg afholder gerne foredrag eller giver indlæg på konferencer, temadage og tilsvarende. Læs mere på min hjemmeside www.neksa.dk.

Mine bogudgivelser:
Vand til vin (1998). Med Jørgen Mønster Pedersen m.fl.
Dansk vinlexikon (2001). Medforfatter Henrik Oldenburg m.fl.
Politikens bog om kryddersnapse (1999). Med Jørgen Mønster Pedersen
Gastronomisk turist i Frankrig (2002). Med Jørgen Mønster Pedersen. Efterfølgende udgivet i Norge.
Omegametoden. Lev fedt, bliv slank (2002). Efterfølgende udgivet i Norge.
Gastronomisk turist i Norditalien (2003). Med Jørgen Mønster Pedersen. Efterfølgende udgivet i Norge.
Lev fedt – året rundt (2003). Opskriftsbog sammen med Susanne Kjær.
Ha’ det rigtig godt (2004). Sammen med Jørgen Winther.
Slank sådan (2005).
Vinglæder (2005).
Nyd livet (2007). Sammen med Susanne Kjær.
Kjær og Sommerfeldt – et stykke af Danmarks vinhistorie (2008). Oversat til engelsk.

Læs mere

Seneste udgivelse

Lev fedt, bliv slank - året rundt

Omegametoden er ikke kun en slankekur, men et redskab der gør dig i stand til at styre din vægt permanent og forbedre din sundhed. Du kan godt glemme alt om fedtforskrækkelse og krav til overmenneskelig viljestyrke. Faktisk kan du nyde livet med masser af gode grøntsager, olivenolie, frisk fisk, lækkert kød og livgivende frugt.
NYD LIVET! er sprængfyldt med lækre opskrifter, som er udviklet efter Omegametodens principper. Ud over at være sunde og med garanti slankende, er retterne både hurtige og lette at lave og smukke at servere. Bogen er inddelt efter de fire årstider med opskrifter på salater, supper, mellemretter, hovedretter, desserter, morgenmad og drikke, suppleret med masser af praktiske råd og fif samt menuforslag.
Den sidste del af bogen redegør for den biologiske baggrund for metoden og forklarer, hvorfor den virker. Desuden er der en tabel, der bl.a. angiver Glykemisk Indeks for alle bogens råvarer.
NYD LIVET! er en samlet udgave af Niels Ehler: Lev fedt – bliv slank. En livsnyders guide til et sundere liv (2002) og Niels Ehler og Susanne Kjær: Lev fedt – bliv slank. Året rundt (2003). De to bøger blev en overvældende succes med i alt mere end 52.000 solgte eksemplarer.

Forfatterne var de første herhjemme, der introducerede teorien om, at det ikke er fedtet, men derimod de hurtige kulhydrater i form af især sukker, hvidt brød, pasta og ris, som er de store syndere i kampen mod badevægten. Metoden viste sig at være epokegørende på området og er siden blevet bredt anerkendt som en effektiv vej til vægttab. Også mange diabetikere og ufrivilligt barnløse har haft glæde af at følge metodens principper.

Niels Ehler er tidligere naturvidenskabelig forsker, nu bl.a. vin- og madskribent, forfatter, livsstilskonsulent og foredragsholder. I de sidste par år har han været redaktør af sin egen slanke-brevkasse på ugebladet Femina.

Susanne Kjær er kogebogsforfatter, rejseskribent og fast madskribent på ugebladet Femina, hvor hun igennem mange år har haft sine egne madsider. Hun har kreeret og tilberedt bogens mange opskrifter, ligesom hun hver uge i Femina bringer nye opskrifter baseret på Omegametodens principper.

Bøger af Niels Ehler