Nicolaj Stochholm

Beskrivelse

Nicolaj Stochholm

Nicolaj Stochholm, født 1966, er prisbelønnet dansk digter.

Nicolaj Stochholm debuterede som forfatter i 1991 med langdigtet ”Biografi”. Herefter fulgte ”Sammenfald”, der ligesom Nicolaj Stochholms debut etablerer et poetisk rum, hvor den svimlende associationsstrøm forener og forvandler billeder af natur, krop og eksistens.
Med en tydelig romantisk arv og med det særegne, associative og på én gang både åbne og lukkede billedsprog repræsenterer Stochholm noget særligt i dansk lyrik.

Siden debuten har Nicolaj Stochholm skrevet en række digtsamlinger. I bøgerne ”Rekonstruktion” (1998) og ”Femogtyve digte og en drøm" (2000) fremskriver Nicolaj Stochholm en mere genkendelig erfaringsverden end tidligere i forfatterskabet. Men det karakteristiske splittede jeg i Nicolaj Stochholms bøger er stadig centralt.

I 2011 udgav Nicolaj Stochholm digtsamlingen ”Odefabrikanten”, og i 2013 kom ”Ødelagt rim”. Om denne sagde Nicolaj Stochholm selv: ”’Ødelagt rim’ er en rejse fra det frostbidte og tilrimede København til sydens Spanien. Det er en rejse ind i digterens eget teater, hvor hovedaktørerne, kroppen, jeg’et, digtet og samlingens jeg, diskuterer og slås om rummet og retten til at dominere.”

Den seneste udgivelse af Nicolaj Stochholm er digtsamlingen ”Titlen i Paradis” fra 2015. I bogen kredser Nicolaj Stochholm om temaer som køn, kærlighed og kapitalisme.

I løbet af sit forfatterskab er Nicolaj Stochholm bl.a. blevet tildelt Michael Strunge Prisen, Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat 1994, Det Danske Akademis Beatricepris 2002 og Emil Aarestrup Medaillen 2004.

Fotograf: Susanne Mertz, 2015

Læs mere

Seneste udgivelse

Titlen i paradis

titlen i paradis af Nicolaj Stochholm er en digtsamling, der falder i tre dele. I første del, ”gennem spejlet”, har digtene titler som ”Christina Onassis”, ”Che Guevara” og ”Charles Bronson”. I anden del, ”tilbage foran spejlet”, kan de hedde ”Charles Lindbergh", ”Kate Moss” og ”Nicolaj Stochholm”. Samlingens afsluttende tredje del, "spejlet på et herretoilet i grækenland" er et langdigt med titlen ”vanessa paradis”.

Med en tydelig romantisk arv og med det særegne, associative og på samme tid både åbne og lukkede billedsprog repræsenterer Stochholm noget særligt i dansk lyrik.

Bøger af Nicolaj Stochholm

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

Rekonstruktion

Tilføj til ønskeliste

Aldrig mere

Tilføj til ønskeliste

Odefabrikanten

Tilføj til ønskeliste

Ødelagt rim

Tilføj til ønskeliste

Sammenfald

Tilføj til ønskeliste

Femogtyve digte og en drøm

Tilføj til ønskeliste

Biografi

Tilføj til ønskeliste

Titlen i paradis