Ib Michael

Ib Michael
Del

Ib Michael

Ib Michael er født 1945 i Roskilde og forfatter til over 30 romaner og rejseskildringer. Ib Michael debuterede i 1970 med romanen ”En hidtil ukendt drøm om skibe”.

Mere end nogen anden er Ib Michael eventyrets digter i ny dansk litteratur – en fantastisk og magisk realist. Ib Michaels bøger er eventyrlige beretninger om udlængsel, eksotiske rejser og mirakuløse sammentræf. Der er både dramatiske handlinger og sanseligt billedrige beskrivelser. Samtidig er Ib Michaels fortællinger fulde af konkret virkelighed, forankret i tid og sted og fyldt med farve og liv, hvad enten de foregår i middelalderen eller atomtiden, i Latinamerika, Kina eller Roskilde.

Ib Michael bruger fantasien til at udvide virkelighedsopfattelsen: Tid og rum kortsluttes med en mytisk oplevelsesform, der bryder med den vestlige verdens rationalistiske tænkemåde og trækker på indiansk og buddhistisk filosofi.

Ib Michael har i sine bøger fra første færd knyttet an til 1960'ernes drøm om at føre "fantasien til magten". Det er en bevidsthedsrevolution, som Ib Michael bl.a. anskueliggør i sine surrealistisk fabulerende små romaner ”En hidtil uset drøm om skibe” (1970) og ”Den flyvende kalkundræber” (1971).
Fastere form og virkelighedsgrund får drømmen i Ib Michaels følgende bøger. Her trækkes på det erfaringsstof om natur, myte og politik, som Ib Michael henter ved sit møde med indianske kulturer i Syd- og Mellemamerika.
Ib Michael tog i sin tid bifag i mellemamerikanske indianske sprog og kulturer ved Københavns Universitet. Inspireret heraf blander Ib Michael fiktion og dokumentarisme, antropologi og indianske legender i rejsefortællinger som ”Mayalandet” (1973, sammen med Per Kirkeby og Teit Jørgensen) og ”Rejsen til det grønne firben” (1980) samt i romanen ”Rejsen tilbage” (1977).

Med ’erindringsromanerne’ ”Vanillepigen” (1991), ”Den tolvte rytter” (1993) og ”Brev til månen” (1995) anvender Ib Michael blandingen af etnografi og mytisk-realistisk fiktion som perspektiv på sin egen barndoms- og slægtshistorie. Ib Michaels store roman ”Prins” (1997) bygger på et lignende erfarings- og skrønestof og næres af samme drøm om at sammensmelte det adskilte og forbinde fantasi og realitet. En drøm, som bærer hele Ib Michaels forfatterskab.

Ib Michael har i årenes løb vundet en lang række priser, bl.a. Otto Gelsted-prisen 1978, Henrik Pontoppidans Mindefond 1987, Weekendavisens Litteraturpris 1989, De Gyldne Laurbær 1990, Kritikerprisen 1991, Søren Gyldendal Prisen 1993, Det Danske Akademis Store Pris, 1994 og Danske Banks Litteraturpris, 2010.

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!