Ib Michael

Ib Michael
Del

Ib Michael, egl. Ib Michael Rasmussen, f. 17.1.1945, dansk forfatter. Mere end nogen anden er Ib Michael eventyrets digter i ny dansk litteratur, en fantastisk og magisk realist. Hans bøger er eventyrlige beretninger om udlængsel, eksotiske rejser og mirakuløse sammentræf, udspændt mellem handlingens dramatik og beskrivelsernes nærsansning og ordmusikalske billedstorm. De er samtidig fulde af konkret virkelighed, forankret i tid og sted og fyldt med farve og liv, hvad enten de foregår i middelalderen eller atomtiden, i Latinamerika, Kina eller Roskilde. Men Ib Michael bruger fantasien til at udvide virkelighedsopfattelsen og kortslutte tid og rum med en mytisk oplevelsesform, der bryder med en vestlig rationalistisk tænkemåde og trækker på indiansk og buddhistisk filosofi og fantastisk litteratur.

Fra første færd knytter Ib Michael an til drømmen i 1960'ernes ungdomsoprør om "fantasien til magten", om en bevidsthedsrevolution, som han anskueliggør surrealistisk fabulerende i sine første små romaner En hidtil uset drøm om skibe (1970) og Den flyvende kalkundræber (1971). Fastere form og virkelighedsgrund får drømmen i de følgende bøger fra det erfaringsstof om natur, myte og politik, han henter ved mødet med indianske kulturer i Syd- og Mellemamerika. Ib Michael tog bifagseksamen ved Københavns Universitet i mellemamerikanske indianske sprog og kulturer 1972. Fiktion og dokumentarisme, antropologi og mytedigtning blandes, både i "rejsefortællinger" som Mayalandet (1973, med Per Kirkeby og Teit Jørgensen) og Rejsen til det grønne firben (1980) og i romanen Rejsen tilbage (1977), en visionær sammenbinding af indianske legender, revolutionshistorie og den rejsendes selvrefleksion. En vigtig skikkelse heri er "den udødelige soldat", som vandrer gennem tid og rum i skiftende former, én af Ib Michaels mest stabile forvandlingsfigurer og central person i den sindrigt komponerede Kejserfortællingen (1981), der med ham rækker gennem hele Kinas historie og til nutidens New York. Troubadurens lærling (1984) spejler nutiden i en artistisk og sanselig fortælling om en kunstner i den pestramte senmiddelalder, mens manglen på historie er udgangspunktet for den dramatiske historie i Kilroy Kilroy (1989), der i to spor fortæller om en kvindelig rejsende og en krigspilot med hukommelsestab — soldaten igen — og lader dem mødes i Tibets frihedskamp. Den tibetanske kultur er også emnet for digtene Himmelbegravelse (1986), fulgt af Vinden i metroen (1990).

Med "erindringsromanerne"Vanillepigen (1991), Den tolvte rytter (1993) og Brev til månen (1995) bruger Ib Michael sin blanding af etnografi og mytisk-realistisk fiktion på sin egen barndoms- og slægtshistorie. Den store roman Prins (1997) er gjort af lignende erfarings- og skrønestof og næres af samme drøm om at sammensmelte det adskilte og forbinde fantasi og realitet, som bærer hele forfatterskabet.

Et væsentligt værk i forfatterskabet blev Kejserens atlas (2001), der i en blanding af realisme og eventyrlig fremstilling tænker fænomener i den moderne vestlige verden sammen i en fremtidsvision. Bærende tema er det maskuline overmod og magtbegær, der både på det private og det samfundsmæssige plan ender i katastrofer. En kulturs undergang er et motiv i den stort anlagte Paven af Indien (2004). De to romaner Blå bror (2006) og Sorte huller (2007) deler persongalleri, byen Roskilde og unge erfaringer med både stoffer og livet.

Foto: Isak

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!