Dina Yafasova

Dina Yafasova
Del

Dina Yafasova (f. 1971) er eksilforfatter og verdensborger. Født og opvokset i Sovjetunionen, Usbekistan og uddannet i journalistik fra Tasjkent Statsuniversitet i 1993. Kendt for sit arbejde som centralasiatisk korrespondent for danske og andre internationale medier 1998-2001. Hendes reportager og undersøgelser (af hvilke én – om censur – tilmed blev brugt som vidneudsagn på en kongreshøring i USA i 2001) skildrede dagliglivet under post-sovjetisk diktatur, hvilket medførte landsforvisning. I 2001 blev hun tvunget til at flygte efter at have været udsat for tortur og trusler på livet. Hun bor i dag i Storkøbenhavn med sin familie.

 

I 2001 modtog Dina et prestigefyldt legat fra Human Rights Watch til forfattere, der har været udsat for politisk forfølgelse. I 2002 blev hun indstillet til ”Courage in Journalism Awards”, men valgte at undlade at træde offentligt frem for ikke at bringe venner og slægtninge i hjemlandet i fare. I 2010 blev hun indstillet til Reader's Digest European of the Year.

 

Dina Yafasova debuterede i 2006 som forfatter på Gyldendal med den meget roste selvbiografiske fortælling Dagbog fra Sandholm om sin flugt til Danmark og om hvad der foregår i den lukkede verden bag pigtråden i den danske flygtningelejr. Bogen blev straks en af årets meget omdiskuterede bøger. Forfatteren Benny Andersen har kaldt Dagbog fra Sandholm ”en bog man i åndelig forstand aldrig lægger fra sig - og slet ikke bag sig”. Anmelderne betegnede den som "En nødvendig, vægtig og troværdig anklage” og ”En smukt fortalt, men også meget smertelig beskrivelse af dansk flygtningepolitik i øjenhøjde”. Læserne skrev ”En på alle måder fantastisk bog. Heldigvis tyder det på, at bogen sætter sig spor – forhåbentlig bliver de dybe” og ”Bogen er utrolig velskrevet og derfor mere end en nødvendig beretning. Den er også virkelig god, stor litteratur”.

 

Kald mig ikke offer! fra 2011 er Dinas anden bog og ligesom den første skrevet på russisk og oversat til dansk af Sten Jacobsen. Information har kaldt den "En bevægende og nødvendig bog om torturens lange skygger" og ”Et af de værker, som kommer tættest på at få sat ord på det usigelige, de grænseoverskridende, nedværdigende forhold i denne verdens torturceller, hvor grundsubstansen i det at være menneske daglig krænkes”. Anmelderne betegnede den som ”Stærk læsning og en vigtig bog, der fortjener rigtigt mange læsere”. Læserne skrev ”Dina skriver usædvanlig godt; hendes sprog er billedrigt og på én gang fuldt af følelser og fakta, og også af dén grund er bogen klart anbefalelsesværdig” og ” The words were so brilliantly and honestly written and constructed in such a brilliant way that they made people understand and feel the horror and the human tragedy - and that this must be combatted".

 

 

Læs mere om Dina Yafasovas forfatterskab på www.dina-yafasova.com

 

Læserne skrev om "Dagbog fra Sandholm"

"... en bog man i åndelig forstand aldrig lægger fra sig – og slet ikke bag sig". 
Benny Andersen, forfatter

 

"Jeg læste den i ét stræk. Smukt gennemarbejdet og harmonisk i disponeringen af stoffet... Dina Yafasovas skildringer er så menneskelige og gribende".
Kirsten Thorup, forfatter

 

"Endnu en gang tak for bogen, som også litterært var en stor oplevelse for mig takket være dit præcise sprog og din rige menneskelighed".
Carsten Jensen, forfatter

 

"Dagbog fra Sandholm" er en af de bøger, jeg er allermest stolt af at have været med til at udgive – Dina Yafasovas talent og engagement var inspirerende, og det er en bog, der gjorde en forskel".
Anne Mette Palm, Seniorredaktør, Gyldendal

 

"En stærk bog... Dina Yafasovas formår, med stor menneskelighed, at sige noget, der rækker langt ud over hendes egen situation".
 Michael Svennevig, forfatter og dramatiker

 

"Straks Dinas bog udkom, købte og slugte jeg den. Den bog burde være obligatorisk for alle og især for landets politikere... Som tidligere Røde Kors medarbejder ved jeg, at hvert et ord er sandt, og at bogen sagtens kunne have været dobbelt så lang".
Marina Rubini Rørdam, Allerød Nyt Weekend

 

"Your book is a poignant wake-up call to all Danes. Be sure, your accounts will make a difference".
Rekha Das

 

"En på alle måde fantastisk bog... Heldigvis tyder det på, at bogen sætter sig spor - forhåbentlig bliver de dybe".
Jette Kingod, journalist

 

"Bogen er utrolig velskrevet og derfor mere end en nødvendig beretning. Den er også virkelig god, stor litteratur".
Ulla Pierri Enevoldsen, præst på RUC

Læserne skrev om "Kald mig ikke offer!"

"Jeg er meget bevæget over at læse din bog. Det er vigtigt, at du har skrevet den. Godt, at du har ført den helt op til nutiden, eksemplificeret i Guantanamo - og den stigende accept af eller ligegyldighed over for tortur". 
Suzanne Brøgger, forfatter

"...you are the author of the words, and they were so brilliantly and honestly written and constructed in such a brilliant way that they made people understand and feel the horror and the human tragedy - and that this must be combatted".
Thomas E. Kennedy, the author of the novel “In the Company of Angels”

"Jeg er meget berørt af din tekst, det er så grusomt samtidig med at du skriver så smukt, du er en fantastisk forfatter. (Jeg er bibliotekar, så jeg er vant til at bedømme litteratur)... Jeg har læst rigtig mange andre beretninger, men aldrig nogen der er skrevet i et sprog, som det du behersker".
Anette Ibsen, Furesø

"Jeg er begyndt at læse bogen: HVOR skriver du dog et dejligt sprog! Det er lige til en lærebog i dansk".
Bent Sørensen, Professor, Former Rapporteur to the UN Committee against Torture

"Jeg læste din bog færdig i aftes, og sov af samme grund først ved 2-tiden. Det hævner sig dagen efter, men jeg kunne ikke slippe den undervejs. Så du har i hvert fald fanget mig og min hele opmærksomhed. Det er en meget stærk og modig bog, du har skrevet..."
Elisabeth Møller Jensen, KVINFOs direktør

"Mange tak for din skønne bog: Kald mig ikke offer! For en som jeg, der har rejst en del i Indien samt læst hundredevis af bøger om indiske forhold, var den meget spændende og rørte mig dybt. Du har et skønt sprog, hvor jeg næsten kan mærke din opvækst i et andet litterært sted. Glæder mig nu til at læse din 'Dagbog fra Sandholm', som jeg netop har reserveret på biblioteket. Tak for en dejlig og mindeværdig læseoplevelse".
Sonja Salminen
  

Pressen skrev om "Dagbog fra Sandholm"

”Danmark har aldrig været grimmere... En nødvendig, vægtig og troværdig anklage".
 Olav Hergel, Politiken

”En smukt fortalt, men også meget smertelig beskrivelse af dansk flygtningepolitik i øjenhøjde".
Preben Etwil, Social Kritik

"For første gang får vi et indblik i, hvad der foregår i den lukkede verden bag pigtråden i Sandholmlejren”.
Anne Lea Landsted, Amnesty

”Så Dina Yafasova skal have tak for sin bog. Tak, fordi hun medrivende giver os mulighed for at identificere os med følelserne hos en forfulgt journalist, der vælger at tage pressefriheden højtideligt”.
Jørgen Flindt Pedersen, Information

”Dina Yafasova er en begavet, veluddannet og belæst journalist, hvis bog æder sig ind under huden med sit klare og konkrete sprog”.
Lone Nørgaard, Jyllands-Posten

”Dagbog fra Sandholm er et vidnesbyrd om et usædvanligt stærkt menneske men også et sindbillede på dagens Danmark”.
Elsebeth Gerner Nielsen, Altinget

”Dagbog fra Sandholm” er et rystende vidnesbyrd om et skjult Danmark anno 2006, et historisk dokument, som mange år frem vil stå som en frygtelig anklage mod de ansvarlige danske politikere”.
Henning Mortensen, Information

”Dina Yafasovas personlige og stærk kritiske bog Dagbog fra Sandholm brød måneders tavshed om forholdene på de danske asylcentre”.
RCT Nyt

"For at forstå det samrend af skæbner, Sandholm er, må man fortælle det – og fortælle det så detaljeret - at man føler, man er der selv. Og det er det, journalisten Dina Yafasova gør, så det skriger til himlen og smerter i mellemgulvet. Hendes fortælling fra en typisk sovjetisk straffekoloni nord for Allerød runger heldigvis som et ekko på Christiansborg”.
Jannie Schjødt Pedersen, Litteraturnu.dk

"Det er en bog, der lejrer sig i sindet. Bogen burde derfor være pligtlæsning for alle politikere, offentlige myndigheder og samfundsdebattører, der beskæftiger sig med asyl og flygtningeforhold”.
Preben Etwil, Social Kritik

”Hvis Dina Yafasovas bog skulle helt op og score 'udmærket' i min karakterbog, så kunne jeg godt tænke mig illustrationer fra både hjemland og Sandholmlejren. Men det skal bestemt ikke afholde mig fra opfordre andre til at gå ned i boghandlen og erlægge 269 kroner - det er bogens værdi og meget mere til”.
Michael Bech, Journalisten

”Tag og læs ”Dagbog fra Sandholm”, det er en klog bog, du også vil blive klogere af at læse”.
Jan H. Hansen, Salt

 

Interview i Horsens Folkeblad
Din kommentar 
Du skal være logget ind for at kommentere. Log ind her
Alle kommentarer (1)
PerOlofDK
3. februar 2012

Bøgerne er at læse på dansk - men næppe nogen dansker kunne tillade sig at skrive på den måde - oversættere har her et måske undervurderet privillegium! Her hvad jeg har fundet at ville udtrykke, for at fastholde præsentationen af 'Kald mig ikke offer!' i Stavnholt Kirke 2011 http://per-olof.dk/yafasova.pdf

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!