Ulrik Gräs

Beskrivelse

Læs mere

Seneste udgivelse

Loop

Vi er i slutningen af 1980’erne. Udstationeret for IBIS sidder den unge, danske journalist Tino i præsident Ortegas Nicaragua. Han er mildt sagt desillusioneret over udviklingen i landet efter sandinisternes revolution. Og et brev fra vennen Wilfred bringer ham tilbage til Danmark og den jyske fjordby (der ligner Vejle), hvor SF med borgerlig opbakning har fået sin første borgmester. Et nyt socialistisk dagblad – Morgendagen – er på vej under Wilfreds idealistiske ledelse og det projekt vil han have Tino med på.

Bladets økonomiske bagmand er den entreprenante rigmand Buller, Tinos barndomsven, der har overtaget sin fars firma og ekspanderer i både Mellemøsten, Rusland og Zimbabwe, hvilket bringer Robert Mugabe til byen. Buller satser samtidig på udvikling af trofæjagt i Afrika og fabrikation af medicinsk tyggegummi, men kommer på kant med sit forskerhold, hvorfor pastor Moses datter Karen som chef for forskerholdet dukker op for at løse problemerne.

Karen besøger også sin far og tager et opgør med ham, mens han involveres i en ny strid, da hans hjælpepræst, mor til fire, indleder et lesbisk forhold til et kvindeligt medlem af menighedsrådet. Pastor Mose vil have hende afsat og det fører til aktivisme og demonstrationer og truer med splittelse i folkekirken.

Loop er en selvstændig fortsættelse af Gongong fra 2011. Romanens centrale figurer er personer, hvis kendetegn er deres fælles opvækst i byen, men under vidt forskellige forhold. Kredsen fra barndommen mødes igen som voksne i et eksistentielt drama om politisk og moralsk desorientering, om venstrefløjens politiske kompas og mediernes rolle i tiden op mod murens fald. Romanen handler samtidig om uhellige alliancer, mænds prægning og kvinders oprør.

Ulrik Gräs, f. 1940 og bosat i Vejle, debuterede som forfatter i 1965 med novellesamlingen Mandskabet. Mest kendt er han som romanforfatter med bl.a. de store ekspressive episke romaner Berusede by (2000), Lido (2006) og senest Gongong (2011), hans tiende roman og en vigtig brik i forfatterskabets mosaik fra den danske provins. Han er blevet belønnet med en stribe litterære priser: Martin Andersen Nexø-prisen, Harald Kidde-prisen, Poul (Poeten) Sørensen-prisen og Hans Lyngby Jepsen-prisen. Senest er udkommet novellesamlingen Uparfumeret (2015).

Bøger af Ulrik Gräs

Tilføj til ønskeliste

Berusede by

Ulrik Gräs

Tilføj til ønskeliste

Lido

Ulrik Gräs

Tilføj til ønskeliste

Loop

Ulrik Gräs

Tilføj til ønskeliste

Uparfumeret

Ulrik Gräs

Tilføj til ønskeliste

Gongong

Ulrik Gräs