Nanna Gyldenkærne

Beskrivelse

Nanna Gyldenkærne voksede op i et hjem uden fjernsyn på en tid, hvor computeren kun var en fjern fremtidsfantasi. Til gengæld var der bøger i reolen, og familien slæbte flere bøger hjem fra biblioteket. Nannas yndlingsbøger var dem, der handlede om børn, som gennemgik alle mulige forfærdelige ting, men klarede sig til sidst, selvom de var både forældreløse og hjemløse og manglede enhver form for opdragelse.
Og sådan er det fortsat: med bøger og med børn, der ikke helt har passet ind i rammerne.
Nanna fik sit første job på skolebiblioteket, da hun gik i 6. klasse og var ved at udvikle sig til en rimeligt grænseoverskridende teenager, og hun har arbejdet med bøger lige siden: som bibliotekar, på forlag, som oversætter og forfatter. Samtidig har hun haft børn i pleje og forsøgt at lave en god hverdag for nogle af de børn, der har fået en besværlig start på livet.
Hendes bøger handler mest om børn og unge, der falder uden for rammerne. Nogle er forældreløse, andre er handicappede eller har forældre med et misbrug, andre igen er bare på tværs, uden at de rigtig ved hvorfor. I det virkelige liv kan Nanna også rigtig godt lide helt almindelige, søde og veltilpassede børn; historierne kommer bare næsten altid til at handle om de andre.
Gyldenkærne har skrevet en række noveller for børn og unge og romandebuterede i 2009 med Seksten søstre. Senest er Sommeren efter Lukas (2014) udkommet.

Læs mere

Seneste udgivelse

Håbet er som en muskelhund

Håbet er som en muskelhund fortæller intenst og tankevækkende om et fremtidssamfund gennemsyret af frygt for det anderledes, og om en ung drengs håb og længsel efter frihed og kamp for basale menneskelige værdier i en forandret og kynisk verden.

Janus bor sammen med andre børn og unge i en indhegnet lejr langt inde i skoven, væk fra andre mennesker. De unge får at vide, at det er for deres eget bedste. I lejren er de beskyttet mod omverden. Men Janus har et håb om et andet liv i frihed, og det flår og slider i ham for at finde en vej ud af lejren. Stærke drivkræfter og store følelser er i konflikt med hinanden. Måske håbet er større end både venskab og kærlighed …?

Når man bliver kaldt et monster, er man nødt til at prøve at opføre sig som et menneske.

Pressen skriver:

»Håbet er som en muskelhund af Nanna Gyldenkærne er en helt særlig ungdomsbog og et stærkt bud til paranormal-genren i år 2016 […] det er en roman, som vil være i mine tanker længe«
Bookeater

»Tankevækkende fortælling om et fremtidssamfund gennemsyret af frygten for det anderledes«
– Maria Sjöblom, Lektør

»Håbet er som en muskelhund er velskrevet, og dens temaer er yderst relevante med det resultat, at bogen bider sig fast i læseren.«
–  Mette Pørtner Jensen, Fyens Stifttidende

»Det er en stor plante, hun har plantet, men den vokser og breder sig ud i mange retninger. Historien er aktuel - det var den også i 1932! - og man forlader Janus efter mange oplevelser, valg og tanker med en følelse af, at nutidige problemer er blevet behandlet originalt og respektfuldt. Hvor mange hegn sætter vi ikke selv op "for deres egen skyld"?«
– Steffen Larsen, Politiken

 

Bøger af Nanna Gyldenkærne