Marie Moutier

Beskrivelse

Læs mere

Seneste udgivelse

Breve fra 2. Verdenskrig

Omkring 17 millioner tyske soldater gjorde tjeneste i Wehrmacht under 2. Verdenskrig og de fleste af dem sendte jævnligt breve hjem. Disse breve er en uvurderlig kilde, der tegner et vigtigt billede af krigen set indefra – og for første gang fremlægges en samling af disse breve i deres helhed.

 

Brevene er omhyggeligt udvalgt og kommenteret, så de giver et så bredt billede af krigen som muligt; som den blev kæmpet på alle fronter, fra invasionen af Polen til Berlins fald.

 

Mens de tidlige breve præges af et brændende håb om at kunne bidrage til et genfødt tysk storrige, skrives de senere, mere og mere desperate breve i lyset af nederlaget ved Stalingrad. Som læser bliver man vidne til soldaternes stadig større desillusion og fortvivlelse stillet over for de stadig vanskeligere kår og det svindende sejrshåb, efterhånden som deres fjender begynder at få overtaget.

 

Men midt i soldaternes krigstræthed og hjemve er brevene stadig fyldt med passionerede loyalitetserklæringer over for Tyskland og Hitler. For i modsætning til den opfattelse; som man stadig kan støde på; at den tyske hær blot adlød ordrer og ikke var nært forbundet med nazismen; viser denne brevsamling tydeligt; at de tyske soldater i høj grad så sig selv som bærere af den nazistiske ideologi.

 

Fra forordet af den engelske ekspert i 2. Verdenskrig; Timothy Snyder: ”Brevene minder os; i al deres intimitet; detaljeringsgrad og forskellighed; om; at de tyske soldater også var almindelige mennesker. Her taler de ikke til sig selv; ikke til deres overordnede; ikke til efterforskerne og ikke til eftertiden. De taler til de mennesker; de holder af. (…) De tyske soldaters evne til at begå ondskab og bortforklare det over for andre og dermed for dem selv var kun alt for menneskelig.

nbsp;Alene af den grund er denne brevsamling ekstremt værdifuld; for den tvinger os til at se krigen i et mere universelt lys; end vi måske foretrækker og synes om.”

Bøger af Marie Moutier