Luis Buñuel

Beskrivelse

Luis Buñuel (1900-1983) var en spansk filminstruktør, der fik banebrydende betydning for moderne film. Buñuel gik som barn i jesuiterskole og læste siden på universitetet i Madrid. I 1925 flyttede han til Paris, hvor han i samarbejde med Salvador Dali lavede sin første film, Den andalusiske hund (1928), der vakte voldsom furore.

I årene, der fulgte levede og arbejdede han tæt sammen med kredsen omkring den surrealistiske kunstner André Breton, indtil han i 1937 tog til Amerika. I 1947 bosatte Buñuel sig i Mexico, hvor han boede til sin død. Det var i Mexico, han fik mulighed for at lave de værker, der i et brutalt og chokerende filmsprog angreb samfundets autoritære kræfter. Film som Fortabt ungdom (1950) og Mands begær (1960) befæstede ham som en af den tidlige filmkunst store, internationale stjerner. I slutningen af sin karriere lavede Buñuel igen film i Frankrig og instruerede her nogle af sine bedst kendte værker: Dagens skønhed (1967) og Borgerskabets diskrete charme (1972)

Luis Buñuels erindringsbog Mit sidste suk udkom i 1982 og giver et unikt indblik Buñuels farverige liv, hans samtid og hans filmkunst.

Læs mere

Seneste udgivelse

Mit sidste suk, klassiker

Luis Buñuels erindringsbog, Mit sidste suk, udkom i 1982, året før hans død, og det er naturligt at føje dette betydningsfulde værk til Rosinantes klassikerserie. Det er en af vor tids største filmkunstnere, der  fortæller om sit liv, sin kunst og sine store samtidige fra Dali og Picasso til Garcia Lorca, André Breton og Louis Aragon. Han fortæller om sit barndoms og ungdoms Spanien, om surrealismens Paris, om Hollywood og det Mexico, hvor mange af hans store film blev til.

Politiken skrev:, da bogen udkom på dansk i 1983:  "En lang, utrolig spændende og menneskeligt og socialt spændingsfyldt collage af livsstykker, der nok fortæller om en mand, men ligeså meget om hans tid."Pressen skriver:


»Genudgivelsen af Luis Buñuels erindringer giver et fascinerende billede af en kompromisløs kunstner og en altid leveringsdygtig provokatør.«
- Lars Bonnevie, Weekendavisen


»… en lang, herlig rejse ind i et landskab befolket med store personligheder.«
- Arne Mariager, Fredericia Dagblad

 

Bøger af Luis Buñuel