Kristen Bjørnkjær

Kristen Bjørnkjær er vokset op i en landsby, Fløjstrup, syd for Århus.

Han kom i gymnasiet på Århus Katedralskole – kendt fra Nils Malmros’ film – hvor han blev samfundssproglig student i 1963.

Derefter var han soldat ved telegraftropperne på Langelandsgades Kaserne i samme by.

Han blev uddannet som journalist på den socialdemokratiske avis, Demokraten, ligeledes i Århus, hvor han efter endt elevtid blev kulturredaktør. Fortsatte på Jyllands-Posten og senere Aktuelt i København fra 1970. Begge steder var han kun et års tid.

Samtidig skrev han digte og kom med i kredsen omkring Vagn Steen og dennes tidsskrift, Digte for en daler. I 1965 debuterede han med en digtsamling med den dengang særegne titel, Ny dansk politik. Så fulgte i hurtig rækkefølge digtsamlingerne Havet Luften Bjergene Vejen og Aramis i Peking, idet han ind imellem udgave et poetisk pseudoleksikon, Min landbrugsleksikalske barndom. Alle disse bøger udkom på forlaget Arena.

Allerede i Århustiden kom han med i redaktionen af det københavnsk baserede kulturtidsskriftet ta’, hvor andre af redaktionsmedlemmerne var Hans-Jørgen Nielsen, Jørgen Leth, Vagn Lundbye, Erik Thygesen, Henning Christiansen og Per Kirkeby. Et magasin, som sagde goddag til det endnu mere moderne end det, modernisterne hyldede.

Til København flyttede han i 1970 og begyndte at udkomme på forlaget Gyldendal. Efter digtsamlingen Hjem til jul gennembrød han til en større læserskare med digtsamlingen Kærestesorg i 1976. Denne bog udkom i 17 oplag og i alt cirka 50.000 eksemplarer. Blev fulgt op af De voksnes verden (Gyldendal) og Krage søger måge (Brøndums Forlag). En ”efternølende” digtsamling blev det til i 1987, Firsernes fest.

Derefter kom der ikke flere digte, men en enkelt roman, En vild tid, som udkom i 1985. Tokyo Boheme hed en rejsebog, som kom i 1992.

Året efter vendte han tilbage til journalistikken, nu som kulturredaktør på dagbladet Information, i dag kulturjournalist på halv tid på samme avis. Den nyvundne frihed blev brugt til at skrive bog med erindringer om kunst og kunstnere, byggende på egne oplevelser især fra 1960’erne og 70’ernes litterære og billedkunstneriske scene. Umiddelbart forinden indsamlede han en snes kendte politikeres anekdoter i en bog for Gyldendals fagbogsredaktion med titlen Nu sidder vi kønt i det.

Derudover har han løbende udfoldet sig i en bred vifte af genrer inden for radio og tv, teater, revy, kabaret og kortfilm.

Bøger