Karl Hjortnæs

Beskrivelse

Er man under 40 år, vil man formentlig ikke vide, hvem Karl Hjortnæs er. Men han var medlem af Folketinget i hen ved 22 år, og han havde som aktiv politiker betydende poster som formand for Folketingets skatte- og afgiftsudvalg og som formand for Folketingets kommunaludvalg. Han har været politisk ordfører for den socialdemokratiske folketingsgruppe, og han har i Anker Jørgensens skiftende regeringer indtaget centrale poster som justitsminister, skatteminister og fiskeriminister. I alle årene var han en aktiv debattør, forfatter og skribent. I 1988 udgav han bogen Grundloven og det politiske liv i Danmark og i 1992 bogen 20 år efter – et spil om magt.

Efter årene som aktiv politiker har Karl Hjortnæs blandt meget andet været underviser på Roskilde Højskole og skribent på dagbladet Aktuelt.

I 2006 udgav Karl Hjortnæs bogen Socialdemokrater under pres. Ifølge Hjortnæs er Socialdemokratiet midt i en alvorlig og åbenlys identitetskrise, og så længe partiet er det, vil vælgerne søge andre steder hen. I forordet til bogen skriver Hjortnæs: "Denne bog kan læses som en reaktion på Anders Fogh Rasmussens taktisk bestemte brug af de socialdemokratiske værdier og begreber og som en modgift til visse yngre socialdemokraters forsøg på at omdanne det gamle arbejderparti til et markedsorienteret midterparti uden sjæl."

Er man i tvivl om, hvad Socialdemokratiet står for, og hvilke grundlæggende værdier og holdninger partiet baserer sin politik på, så bliver man klogere af at læse Karl Hjortnæs’ velskrevne bog om det parti, der skabte den danske velfærdsstat.

Læs mere

Seneste udgivelse

Socialdemokrater under pres

Karl Hjortnæs, født 1934, har siddet i Folketinget i flere omgange og var bl.a. justitisminister i Anker Jørgensens første regering og fiskeriminister i hans fjerde og femte regering. Hjortnæs kom i Folketinget i 1971, samme år som Ritt Bjerregaard og Svend Auken, så han har haft de turbulente år med Firebanden og partiets op- og nedture helt inde på livet. Her skriver han om sit parti og om sin frygt for at det har mistet sin identitet og sit indhold.

Bøger af Karl Hjortnæs