Jesper Jørgensen

Beskrivelse

Jesper Jørgensen (f. 1975) er historiker og arkivar ved Arbejdermuseet.

Han har i mange år beskæftiget sig med kommunismens historie gennem arkivarbejde, udstillinger og publikationer.

I 2011-2013 var han én af hovedkræfterne bag det af Carlsbergfondet støttede projektet Komintern og de danske kommunister, der i samarbejde med Det Russiske Statsarkiv for Socio-Politisk Historie i Moskva digitaliserede og tilgængeliggjorde de danske personsager i Kominterns arkiv samt udgav antologien Komintern og de dansk-sovjetiske relationer (2012) og kildesamlingen Danske Moskvakadrer i Stalintiden (2013). I 2017 stod han bag den anmelderroste udstilling på Arbejdermuseet Revolution. Oktober 1917 og en vandreudstilling om Hermod Lannungs russiske forbindelser i samarbejde med Hermod Lannungs Fond og Dansk Kulturinstitut i Skt. Petersborg.

Jesper Jørgensen har skrevet en lang række artikler om det danske kommunistparti, danske kommunister, kommunismeforskning, dansk-sovjetiske relationer og den russiske Oktoberrevolutions indvirkning i Danmark, ligesom han er medlem af det historiske tidsskrift Arbejderhistories redaktion.

I 2019 var han medforfatter af Den Røde Underverden - hemmelig kommunistisk virksomhed i Skandinavien mellem to verdenskrige.

Jesper Jørgensen er opvokset i Grindsted og bor til daglig i Søborg.

Læs mere

Seneste udgivelse

Den røde underverden

I tiden mellem de to verdenskrige spiller Skandinavien en hovedrolle for kommunistiske undergrundsaktiviteter med global rækkevidde. Med legale og illegale metoder dirigerer og kontrollerer magthaverne i Moskva den kamp, der skal udvide revolutionen i Rusland til intet mindre end en verdensrevolution.

Fra Københavns små lejligheder over Stockholms smalle gader til det vindblæste Nordnorge eksisterer en underverden af mænd og kvinder, søfolk og akademikere, der målrettet arbejder på at forsvare Sovjetunionen og realisere deres ideal om en anden verden.

I et Europa i hastig forandring bliver de hvirvlet ind i en brutal kamp om kontinentets fremtid. Alt imens en ny katastrofe truer i horisonten.

Bøger af Jesper Jørgensen