Jeppe Aakjær

Beskrivelse

Jeppe Aakjær (1886-1930) var en af Danmarks helt store forfattere fra Det Folkelige Gennembrud. Han er især kendt for sin naturlyrik, men også elsket for dine sangtekster og viser, hvor det ofte er den jyske natur, der besynges. Men ikke kun naturen spiller en rolle i Aakjærs lyrik - også menneskelivet sættes i sammenhæng med naturen, og menneskets - især bondens - afhængighed af naturen og årets gang beskrives. Især de fattige arbejdsmænds trange kår skildrede Aakjær, eksemplevis i sangen Jens Vejmand.

Aakjær var - typisk for Det Folkelige Gennembrud - en socialpolitisk forfatter, og han skrev i de år, hvor den gamle landalmue og arbejdsstanden udfordredes af de moderne tiders indtog i landbruget. På sin vis var hans tekster allerede i samtiden romantiserende og både muntert og længselsfuldt tilbageskuende. Endnu i dag kendes og elskes hans lyrik, ligesom hans sange er en fast bestanddel af Højskolesangbogens arv.

Læs mere

Seneste udgivelse

Ole sad på en knold og sang

Jeppe Aakjærs (1866-1930) kendte og elskede digte i udvalg ved Jens Smærup Sørensen og med forord af  Jens Smærum Sørensen. Udgives i anledning af Jeppe Aakjærs 150-års dag.

Bøger af Jeppe Aakjær