Charlotte Brontë

Beskrivelse

Charlotte Brontë (1816-1855) var en engelsk forfatter, født i Thornton i det nordlige England.

Hun levede et stille liv i det idylliske Yorkshire sammen med sin far, som var præst, sin broder Branwell og sine to søstre Emily og Anne.

Charlotte var den ældste af de tre søstre, som alle skrev digte og romaner. I 1846 udgav de under mandlige pseudonymer en fælles digtsamling med titlen Poems.

Charlottes pseudonym var Currer Bell; Emily optrådte som Ellis Bell, Anne som Acton Bell.

Kuriøst nok udkom de tre søstres debutromaner i samme år, nemlig 1847. Charlotte debuterede med Jane Eyre, Emily med Stormfulde højder, og Anne med Agnes Grey. Stadig under samme pseudonymer.

Charlotte Brontë er den mest produktive af de tre søstre – ikke mindst fordi hun blev den ældste. Emily døde i 1848, Anne i 1849. Heller ikke Charlotte Brontë blev dog gammel – hun døde i foråret 1855 som 38-årig, relativt nygift og gravid med sit første barn.

Charlotte Brontës romaner blev: Jane Eyre, 1847, Shirley, 1849, Villette, 1853, The Professor, 1857 (hendes første roman; udgivet posthumt).

Læs mere

Seneste udgivelse

Villette

Villette er en af de mindre kendte af Charlotte Brontës romaner; den blev udgivet i 1853 under pseudonymet Currer Bell.  - Efter en ikke nærmere angivet familietragedie rejser hovedpersonen, den unge kvinde Lucy Snowe, fra England til den fiktive franske by Villette for der at finde arbejde som lærerinde på en pigeskole. Her inddrages hun i gentagne eventyr, forviklinger og romancer.

Charlotte Brontë var den mest produktive og den længstlevende af de tre berømte Brontë-søstre; hun levede 1816-1855.

Bøger af Charlotte Brontë

Tilføj til ønskeliste

Villette

Charlotte Brontë