Forfattere | Gyldendal

Bjørn Bredal

Bjørn Bredal

Bøger om Marcel Proust og Michel de Montaigne, om en rejse i Mellemøsten og om et hus i Damaskus, om år 1900 og om dagbladet Politikens idé- og konflikthistorie samt et leksikon (personligt-kritisk-journalistisk-litterært-samtidshistorisk), der samler ti års skriverier fra årene omkring 2000: Mit forfatterskab er præget af mine passioner, som er det romanske Europa, de mellemøstlige lande, litteraturen, historien, kulturhistorien.

Af uddannelse er jeg cand.mag. i fransk og musik med efteruddannelser i Paris (politisk videnskab) og Oxford (journalistik). Mit første job var på forlaget Gyldendal som bogklubredaktør – men i de år omkring 1985 oversatte jeg også en række franske bøger og havde i det hele taget meget med Gyldendals udenlandske redaktion at gøre. Samtidig anmeldte jeg klassisk musik og opera i Weekendavisen.

Siden blev jeg kulturredaktør på Weekendavisen (hvor jeg var den første redaktør på Bøger-sektionen), og i 1992 kom jeg til Politiken, hvor jeg også var operativ i oprettelsen af en Bøger-sektion. På Politiken sad jeg i redaktionsledelsen og bestred alle mulige funktioner så som litteraturredaktør, opinionsredaktør og kulturredaktør. Netop nu (efteråret 2009) er jeg vendt tilbage til Politiken som skrivende medarbejder med blikket rettet særligt mod udenrigskulturen.

Den svenske forfatter og i en årrække chefredaktør for dagens Nyheter, Olof Lagercrantz, sagde engang, at man som skrivende pressemenneske skal sørge for at have to hjul kørende i sit arbejdsliv: et lille, hurtigt, dagligt, og et større, langsomt rullende. Det sidste er bøgerne. Jeg har altid forsøgt at følge Lagercrantz’ leveregel, og min næste bog bliver en monografi om den verdensberømte franske geograf Malte-Brun (1775-1826), der begyndte sit liv som en dreng fra Thisted ved navn Malthe Conrad Bruun.

Jeg er født i 1956, og mine bøger kommer her med de nyeste først:
Politiken mod Politiken. Idékampe 1884-2009 (Politikens Forlag, 2009), Bredals ABZ, Personligt-kritisk-journalistisk-polemisk-litterært-samtidshistorisk leksikon (Lindhardt og Ringhof, 2008), Et renæssancemenneske I-II, Michel de Montaigne (Gyldendal 2005), Arabisk rejse (sammen med Herbert Pundik – Udenrigspolitisk Selskab, 2003), Et hus i Damaskus (sammen med Bente Lange og Jens Lindhe – Aristo 2002), Læsernes redaktør (Politiken, 2001), Forandring fryder. En bog om år 1900 (Gyldendal 1999), Begærets by. En bog om Marcel Proust og Venedig (Gyldendal 1998), Det sorte bag øjnene. Træk af ti unge danske forfatterskaber (Politiken, 1995), Humanist til hest. En bog om Michel de Montaigne (Samleren 1992), La peur, le Rire et la Sagesse. Essai sur Rabelais et Montaigne (Munksgaard, 1985).

Foto: Morten Holtum 2005

Bøger af denne forfatter