Alfred Döblin

Beskrivelse

Alfred Döblin (1878-1957) var en jødisk, venstreorienteret forfatter og læge og en del den kunstneriske avantgarde i 1920’ernes Berlin.

Han blev født i Stettin i Polen men flyttede med sin mor til Tyskland som tiårig. Han arbejdede som læge i et fattigkvarter i Berlin fra 1911 til 1933, hvor han som jøde måtte flygte med sin kone, først til Frankrig, hvor han fik statsborgerskab, og i 1940 videre til USA. Under krigen boede Döblin i Los Angeles, hvor han blev en del af miljøet af eksilerede jøder og intellektuelle. Efter krigen vendte han tilbage til Vesttyskland som fransk kulturofficer, men trivedes ikke og flyttede tilbage til Frankrig.

Alfred Döblin skrev et væld af fortællinger, romaner, litterære og filosofiske essays, medicinske artikler og politiske kommentarer. Det ubestridte hovedværk, der har sikret ham en central plads i europæisk litteraturhistorie, er den kalejdoskopiske storbyromanen Berlin Alexanderplatz, som udkom i 1929 (da. 1930).

Læs mere

Seneste udgivelse

Berlin Alexanderplatz

Alfred Döblins klassiske storbyroman er fortællingen om den bomstærke, godmodige og hidsige transportarbejder Franz Bieberkopf. Historien begynder, da Franz løslades efter et fængselsophold med alle intentioner om et nyt og bedre liv. Men det er ikke let, han er omgivet af svindel og bedrag, de fleste mennesker, han møder er mere eller mindre fordærvede, og Franz lander i den ene uheldige situation efter den anden.

Berlin Alexanderplatz er Döblins hovedværk og den kendteste tyske storbyroman. På Döblins tid var Alexanderplatz omkranset af proletarkvarterer og centrum for sociale udskud, og rammen om handlingen er tyvernes Berlin med dens råhed, kriseprægede atmosfære og tusinder af arbejdsløse. Döblins montageagtige sammenstilling af sproglige elementer som lokaljargon, reklameslogans, bibelcitater, avisreportager etc. giver bogen dens særlige form og tegner et kaleidoskopisk billede af den uoverskuelige metropol.

Romanen blev filmatiseret til tv af Rainer Werner Fassbinder i 1980. I Rosinantes klassikerserie kommer den i en ny udgave med forord af Thorstein Thomsen.

Pressen skriver:

»Samlet giver "Berlin Alexanderplatz" et unikt indtryk af livsfølelsen i 1920'ernes tyske metropol … en dybt tilfredsstillende læseoplevelse.«
****** - Mikael Busch, Jyllands Posten

»Det er bogens verden, der optager en, modernitetens rum, skabt efter 1. verdenskrig i 1920'ernes berømte og berygtede tid … Af det blandede forfatterskab står Berlin Alexanderplatz kunstnerisk set himmelstræbende tilbage som et fjernsynstårn fra et proletarisk miljø, fra en storbymidte rummende et brutalt kvægtorv, et enormt slagtehus.«
- Torben Brostrøm, Information

»… en fortællemæssig bedrift, som afgjort tåler genlæsninger.«
****** - Peter Agmund, Fyens Stiftstidende 
 

Bøger af Alfred Döblin

Tilføj til ønskeliste

Berlin Alexanderplatz

Alfred Döblin