Alan Bennett

Beskrivelse

Alan Bennett, f. 1934, er engelsk skuespiller og dramatiker.

Hans værker er ikke sjældent vandret fra det ene medium til det andet i forskellige versioner. Forfatterskabet har bragt ham en række engelske priser, og flere af teksterne er udgivet. Bennetts foretrukne form er komedien med en vittig, ironisk dialog, som kan rumme genklange af Oscar Wildes. Hans gennemgående tema er det engelske samfunds forfald og dets borgeres fortvivlet-komiske forsøg på at definere sig selv i forhold til verden, ofte ved at anvende sproget som et skjold.

Læs mere

Seneste udgivelse

En kongelig læser

Genudgivelse i hardback.

En mesterlig og stimulerende satire om læsningens magt og kraft.

Havde det ikke været for hundene, havde den engelske dronning aldrig opdaget den biblioteksbus, der en gang ugentlig fandt vej til køkkenregionerne ved Westminster Palace. Men løsagtige hundes opførsel må man jo undskylde, så Dronningen træder op i den nedslidte varevogn og - når man nu er der - udviser den høflighed at låne et eksemplar fra hylderne.

Romanen, der vælges, har sidst været udlånt i 1989 og viser sig at være umådelig tør og krævende læsning. Dronningen læser dog pligtskyldigt bogen til ende - Books, bread and butter - mashed potato - one finishes what's on one's plate - afleverer værket i bogbussen og vandrer hjem til sine royale gemakker med en ny roman i håndtasken. Og det endda med dubiøse følger. For denne anden roman vækker intet mindre end Hendes Majestæts passion for læsning - i en sådan grad at hendes officielle pligter begynder at lide under det: En fridag i sengen hist og her, upassende samtaler med den franske præsident om den homoseksuelle forfatter Jean Genet f.eks., men frem for alt påbegyndes en (for nogen) undergravende trang til at tænke og handle selvstændigt.

Så derfor, alt imens Dronningen svælger i værker af Thomas Hardy, Alice Munro, Marcel Proust og Samuel Beckett, begynder hendes undersåtter, fra embedsmænd til selveste premierministeren, at lægge planer for, hvorledes Hendes Majestæts litterære odysse kan bringes til sin afslutning.

>>En udsøgt perle<< The Times, 2007 

Bøger af Alan Bennett

Tilføj til ønskeliste

En kongelig læser

Alan Bennett