Læs artiklen

Kampmann - klog finansminister, ustyrlig statsminister

Kampmann - klog finansminister, ustyrlig statsminister

Journalist Poul Smidts biografi om socialdemokraten Viggo Kampmann er fortællingen om en af de store politikere i Danmark i årtierne efter Anden Verdenskrig – og om et af de mest usædvanlige livsforløb i Danmarks nyere politiske historie.

»Adoptivbarnet Viggo Kampmanns optur var enestående, dele af hans nedtur enestående trist«, skriver forfatteren og journalisten Poul Smidt i anslaget til sin biografi om en af de mest markante politikere i 1900-tallets Danmark, socialdemokraten Viggo Kampmann.

Kampmann var blandt de første økonomer til at overtage ledende embedsmandsroller fra juristerne.

Som embedsmand i Statsministeriet var han samtidig en fremtrædende modstandsmand, og det var samarbejdet med de socialdemokratiske ledere Vilhelm Buhl, Hans Hedtoft og H.C. Hansen, der allerede i 1950 gjorde ham til Hans Hedtoft-regeringens finansminister. Han indtog rollen som den erhvervsvenlige finansminister, der skabte fuld beskæftigelse som fundament for velfærdsstatens opbygning.

Han sagde og gjorde ting, der ikke var socialdemokratisk politik – men blev det.

I dag tænker de færreste politikere længere end til næste valg. Viggo Kampmann tænkte og planlagde reformer fem, 10 og 15 år frem

I historieskrivningen er Viggo Kampmann siden blevet klemt mellem H.C. Hansen og Jens Otto Krag, selv om hans korte tid som statsminister var dynamisk og resultatrig i udviklingen af velfærdssamfundet. Allerede i de første år efter besættelsen så han det store fælleseuropæiske marked som en nødvendighed for velfærdsstaten, og hans regering sendte i 1961 den første ansøgning om optagelse i EU.

 »I dag tænker de færreste politikere længere end til næste valg. Viggo Kampmann tænkte og planlagde reformer fem, 10 og 15 år frem, og derfor er hans virkemåde et usædvanligt tilbud til Danmarks vanskelige politiske efterår 2016«, siger Poul Smidt, som har fortalt og skrevet om dansk og europæisk politik i aviser, radio og fjernsyn siden midten af 1960’erne.

LINK: Se bogen, læs et gratis uddrag og køb den  her

Poul Smidt fortæller i biografien hele historien om Kampmanns politiske liv og tæft (hans sans for presseomtale er eksemplificeret i fotoet øverst i artiklen: Her poserer Viggo Kampmann og partifællen Julius Bomholt i badevandet ved Fanø - billedet gik jorden rundt et par gange og er et ikon i dansk pressefotohistorie). Bogen kommer også omkring de dramatiske højdepunkter i Viggo Kampmanns liv, der undervejs blev skabt af hans maniodepressive sindslidelse og den udsvævende livsførelse: Alkohol og kvinder.

Kampmann sled på sine nærmeste i privatliv og politik, og hans politiske nedtur beskrives her i en ny sammenhæng. 

Olfert Viggo Fischer Kampmann døde i 1976 i en alder af 65.

Se i videoen nedenfor levende billeder optaget under og lige efter folketingsvalget 15. november 1960, som blev udskrevet af Viggo Kampmann (S) selv. Det skete efter et turbulent år, hvor den foregående statsminister, H. C. Hansen (S), var død af kræft i februar samme år. H. C. Hansen havde været sygemeldt i længere perioder siden 1958.

Redaktionen anbefaler: