Læs artiklen

Det generelle stressniveau i befolkningen – hos både børn og voksne – er efterhånden så alarmerende, at det ikke længere kan ignoreres. Flere og flere forældre og fagfolk er oprigtigt bekymrede for de rammer, samfundet tilbyder vores børn. Vil vi undgå en generation af børn og unge, der trives dårligt på indersiden, skal vi handle nu. Og der er meget, vi kan gøre, men noget af det mest nærliggende er simpelt. Vi skal ud i naturen! Naturen er en oplagt, effektiv og tilgængelig medicin mod stress. Og også den mest oversete.

Mangel på natur er en primærårsag til stress
Der er én ting, børn har meget mindre af i hverdagslivet nu, end de nogensinde har haft: Natur. Vi mennesker har et grundlæggende behov for naturen rent fysisk, psykologisk og åndeligt. Fysiologisk kan man måle, at frisk luft, grønne farver og udsigt til vand beroliger nervesystemet og kvikker os op mentalt. Ophold i naturen udløser hormonerne dopamin og serotonin, som associeres med positive følelser og velvære. Det er derfor vigtigt, at vi sammen med vores børn finder tilbage til et liv i nærkontakt med naturen. Stress hos børn taler gennem kroppen og gennem adfærd, f.eks. ondt i maven og i hovedet, uro og hyperaktivitet, problemer med koncentration, opmærksomhed og indlæring, bekymringer og søvnbesvær.

50 sjove idéer i naturen
Med dens åbne vidder, stilhed og sanselige rigdom, kan naturen stå i skarp kontrast til hverdagslivet. Og fordi vi efterhånden har fjernet os så meget fra naturen, kan vi voksne føle os helt idéforladte mht. udendørsaktiviteter. Idéerne begrænses ofte til en gåtur, cykeltur eller boldspil i haven. Og disse aktiviteter er skam også fine, men børn vil elske afveksling og mere sjov. I et samarbejde mellem Jannie Schjødt Kold, Det Danske Spejderkorps og Gyldendal udkommer nu bogen VI VIL UD! – 50 sjove idéer til dig og dine venner i naturen
Bogen er en brugsbog til de, der gerne vil ud i naturen, men godt kunne bruge en sjov idé eller to - eller 50!
Idéerne i bogen er både inddelt i sværhedsgrader, men også i typer af natur. F.eks. haven og parken lige uden for døren, eller krat, eng, overdrev og klitter lidt længere væk. Der er idéer til, når I er ved vandet; strand, kyst eller sø, og når I er langt ude i skoven. 

Naturen er den største legeplads
Naturen er et femstjernet sted at være. Den inviterer til vildskab og til ro, til udfordringer og til at skærpe sanserne. Det er kun fantasien, der sætter grænser. I naturen kan du sammen med dit barn bygge en sodavandsraket, lave lækre mælkebøttesnacks, dyste om at gætte skovens lorte, skabe jeres helt egen kælkebakke midt om sommeren og meget, meget mere. Så hvad venter I på? Det er bare om at komme UD!

FIND BOGEN HER

Tilføj til ønskeliste

Vi vil ud!

Jannie Schjødt Kold