6 pletskud fra Troels Kløvedals private fotoalbum

6 pletskud fra Troels Kløvedals private fotoalbum

Se her nogle af de personer, der har krydset veje og søer med Troels Kløvedal, og læs om blandt andet »skibsreglerne« for Nordkaperen og om et brev fra en tidligere passager. Alle billeder optræder i Troels Kløvedals erindringsbog, Alle mine morgener på jorden (link).

↑ Arkitekten Ole Leonardo Pedersen (kaldet Nardo) og hustruen Merete købte sammen med Troels Kløvedal og Kløvedals kæreste, Marianne, 1. juli 1967 Nordkaperen for 40.000 kroner. Skibsreglerne var: »1) Vi vil sejle med så mange mennesker, som der til enhver tid kan være ombord, og skibet skal hellere være lidt overfyldt end have for få med. 2) Vi vil sejle så langt væk i verden, vi kan. 3) Hvis vi nogensinde bliver uenige (hvad vi heldigvis aldrig blev), så skal den af os, der har lyst til at sejle længst væk, have ret!« På fotoet fra 1968 er det Troels Kløvedal og sønnen Mikkel (Beha Erichsen) under en af de første prøveture med Nordkaperen i Kattegat, et sted mellem Anholt og Hundested i en frisk vind.
↑ 1. april 1970 skete »noget af det lykkeligste i mit liv«, skriver Troels Kløvedal. Den dag flyttede Troels Kløvedal og kæresten Pernille ind i det kollektiv på Svanemøllevej 88, der siden fik navnet Maos Lyst, og hvor beboerne kollektivt antog navnet Kløvedal. På fotoet ses beboere og folk på besøg i Maos Lyst, 1973. Øverst til venstre: Troels, Peter Juul, Ruth Sperling, Brita Wielopolska, Janne Giese, Dorte Grünbaum, Ebbe Kløvedal Reich, Douglas Kløvedal Lannark, Mogens Kløvedal Pedersen, Hans Jørgen Kløvedal Svendsen, Sigurd Mikkelsen, Knud Kløvedal Bennetsen. På trappen fra venstre: Karen Noack, Jørgen Krag, Ingrid Oustrup Jensen, Tanya van Deurs, Anna van Deurs, Niels Kløvedal Eriksen, Marianne. Pernille Nørgaard har taget billedet.
↑ »Efter at jeg flyttede i kollektiv, var Nordkaperen stopfuld hele sommeren, tit med 14-16 mennesker om bord. Vi havde ikke en øre, men hvis vi betalte 4 eller 7 kroner om dagen til skibskassen, fik vi det til løbe rundt. Børn har altid været gratis«, skriver Troels Kløvedal. Sommeren 1974 sejler Nordkaperen i Middelhavet. »I Gibraltarstrædet tager jeg en af mit livs vigtigste beslutninger: At falde af til bagbord og sejle ned langs Marokkos vestkyst og ned mod varmen og passatvindene i stedet for at sejle hjem og lægge skibet op i is og sne i Frederiksholms Kanal. Sådan begynder en jordomsejling!«, skriver Troels Kløvedal i Alle mine morgener på jorden.
↑ Troels Kløvedal tager en solhøjde med sin sekstant. I forgrunden Per, som efter aftale med socialrådgiveren Tine Bryld var med på den første jordomsejling. »Per var blevet fundet på det store rangerterræn bag Københavns Hovedbanegård og var et fuldstændigt vildt barn, der konstant havde været omgivet af tre bidske hunde«, skriver Troels Kløvedal om Per, som han mistede kontakten til under den langvarige 2. jordomsejling. Men mange år senere fik Kløvedal på sin 50-års fødselsdag »et af de dejligste breve, jeg nogensinde har fået. Per havde klaret sig strålende, havde familie og var en glad mand, og han skrev, at det var mig, der havde lært ham at kende forskel på dit og mit«, skriver Kløvedal om historien.
↑ Troels Kløvedal og Mikkel Beha Erichsen på plænen ved havnen i Papeete, hovedstaden på øen Tahiti i Fransk Polynesien. »Midtvejs under første jordomsejling i 1976, da vi lå næsten et halvt år i den dengang ikke ret store hovedstad, op ad en smuk stensætning og med græsplænen fyldt med mango- og flamboyanttræer, der lænede sig ud over Nordkaperen«, skriver Kløvedal.
↑ Troels Kløvedal lærer sit barnebarn Emil Midé Kløvedal lidt om brugen af sekstanten i Bandahavet ved Indonesien. Senere har Emil Midé Kløvedal og broren Theis været på deres egen jordomsejling med skibet Havana og er blevet landskendte via TV2-programmet ”Kurs mod fjerne kyster”.

Redaktionen anbefaler:

Gyldendals nyhedsbrev? Ja tak!