Læs artiklen

4 trin: Sådan skriver søster og bror Hammer krimier sammen

4 trin: Sådan skriver søster og bror Hammer krimier sammen

Kunne du skrive en bog sammen med din søster eller bror? Lotte og Søren Hammer har skrevet hele 9 sammen – 8 krimier og en historisk roman. Læs her, hvordan de gør.

Lotte og Søren Hammer er søskende og bor på hver deres etage i samme villa i Frederiksværk. Da Søren Hammer i 2004 flyttede ind på første sal i huset, hvor Lotte Hammer bor med sin familie, foreslog han, at de skulle gå i gang med at skrive en bog sammen. 

I begyndelsen skrev de mest for sjov – til naboen eller hvem der nu gad læse deres historier. Det var en hobby, og ingen af dem havde ambitioner om at blive vaskeægte forfatter. 

Men de kunne nu alligevel ikke lade være med at sende et manuskript ind til Gyldendal. Uden held. Afslaget var dog kombineret med råd til, hvordan de kunne komme videre, så dem fulgte de. Og efterhånden fik de materiale til flere plots. 

Det første udkast til det, der blev deres store bestsellerdebut, krimien SVINEHUNDE, havde en startstørrelse på 1.000 sider. Men i samarbejde med en redaktør fra Gyldendal blev manus skåret ned til 400 sider. SVINEHUNDE var klar til en antagelse i foråret 2009 – efter seks års arbejde fra Lotte og Søren Hammers side og flere gange ”nej, den er der ikke endnu, men fortsæt gerne”.

Parrets 8. krimi om chefkriminalinspektør Konrad Simonsen hedder TO SMÅ PIGER.

I den forsvinder en 11-årig sporløst i en sjællandsk provinsby. Kort efter kaldes Konrad Simonsen tilbage på Politigården i København i en ny lederstilling. 

Konrad Simonsen modsætter sig kraftigt; han nyder sin frihed som pensionist alt for meget til igen at lade sig indrullere i Politigårdens bureaukrati. Sagen om den forsvundne 11-årige viser sig dog hurtigt at trække tråde tilbage til en sag fra 1980’erne. En 13-årig pige forsvandt dengang sporløst, og som udsending for Rejseholdet blev det Konrad Simonsens første uopklarede sag. Pigen blev aldrig fundet. 

Konrad Simonsen samler sit team og tager tilbage til den lille provinsby. De to forsvundne piger er i familie, svaret på forbrydelserne må findes dér. 

Sådan arbejder Lotte og Søren Hammer:

1) Bror og søster taler først bogens handling igennem. Indgående. Og de er langtfra altid enige om retningen, så de diskuterer meget. Først når plottet og karaktererne er debatteret på plads, sætter de sig til hver deres computer på hver deres etage. 

2) Søren Hammer er typisk koncentreret om de passager, der indeholder naturvidenskab, teknik og action, mens Lotte Hammer har fokus på bl.a. følelserne og det, der vedrører den fysiske krop.

3) Når de udveksler tekster, er de meget umiddelbare i deres kritik. Søren Hammer har sagt i et interview: ”Når man skal skrive sammen, er man nødt til at kunne tale meget direkte om tingene, men det bliver aldrig personligt, og der er ingen af os, der sådan går og ruger i længere tid over noget, den anden har sagt. Jeg tror, at uanset hvad Lotte sagde til mig, ville jeg ikke tage det personligt. De grimmeste ord er sgu nok alligevel blevet sagt, dengang vi var børn". 

4) Hver bog skal handle om noget nyt. Forfatterparret vil afprøve nye historier, nye forbrydelser, nye retninger, nye tematikker. Det ville være alt for kedeligt at skrive om det samme igen. Og det skal være sjovt og berigende nu at være forfatter. Som Lotte Hammer siger: ”Jeg ser det som en stor gave, at jeg på den måde får lov til endelig at være selvstændig”.

Redaktionen anbefaler: