Læs artiklen

Jakob Martin Strid om barndommens bøger

Jakob Martin Strid om barndommens bøger

Strid er aktuel med billedbogen DA MUMBO JUMBO BLEV KÆMPESTOR. Her fortæller han om de børnebøger, som har gjort størst indtryk på ham som barn. Og om hvordan ideen til den nye bog tog form.

Hvorfor var det lige Mumbo Jumbo, der blev hovedperson i din nye bog?
"Jeg tror, det blev Mumbo Jumbo, fordi det er ham, der mindst af alle dyrene i dalen ville være stor. Han har det mindste ego, er venlig og lidt selvudslettende. Derfor var det også det største problem, hvis han blev stor og derfor vigtigst at løse. Det ville f.eks. ikke være det samme, hvis det var tapiren, der blev stor. Han ville bare nyde det og trampe rundt og larme.”

Mange børn i dag har et særligt forhold til dine børnebøger, men hvilke bøger optog dig, da du var barn?
Narniabøgerne af C.S. Lewis gjorde og gør stadig kæmpe indtryk på mig. Også Knud Holtens bøger om Alexander Morgenstjerne og Michael Endes bøger Den Uendelige historie og Momo og Tidstyvene. Og naturligvis alt af Astrid Lindgren og Tove Jansson. Vi fik også læst højt fra Richard Adams Kaninbjerget, Hundeflugten og Shardik og også George Orwell.”

Er der en eller flere af dine egne børnebøger, som du særligt vil anbefale videre til medlemmerne af Børnebogklubben?
”De to af mine bøger, som jeg selv holder mest af, er den, der hedder Decimal 04, der er udgivet på forlaget Politisk Revy og STRID, der er udgivet på Gyldendal. Det er ikke nogle særligt vellykkede bøger rent kommercielt, og de har ikke solgt så meget, men jeg holder meget af dem og føler, at det er de bøger, der er ”tættest på min sjæl”, eller hvad man nu skal kalde det.”


Nyeste udgivelser af Jakob Martin Strid