Læs artiklen

Debutant nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris

Debutant nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris

26-årige Sofie Louise Dam er nomineret for sine illustrationer i billedbogen Stur Stur Nummer, som Kim Fupz Aakeson har forfattet teksten til. 

Det er en kæmpe bekræftelse af den her gren af mit virke at blive nomineret til Kulturministeriets illustratorpris – og så for min debut”, fortæller Sofie Louise Dam. Hun har til tider følt, at præstationen i Stur, Stur Nummer var lidt famlende. Som om processen, der dengang var ret ny for den unge illustrator, satte sit aftryk i bogens endelige udtryk. Men til trods for denne følelse, er Sofies illustratorarbejde altså nu nomineret til den fornemme pris – helt sikkert bl.a. for ikonotekstens måde at fortælle på. Illustrationerne er farverige og sprælske, men har også en kontrapunktisk funktion. Det hele er så flot gennemtænkt, og Stur Stur Nummer viser virkelig, hvad illustrationer kan, når der skal fortælles komplekse historier i barneperspektiv. Det er imponerede, at en debutant er nomineret side om side med så etablerede børnebogsillustratorer som Anna Jacobina og Kamila Slocinska. ”Jeg beundrer de to andre illustratorers arbejde, så det er vildt at blive sat i kategori med dem”, siger Sofie Louise Dam.

Prøveillustrationer til Fupz manuskript
Sofie Louise Dam blev blandt de første med en professionsbachelor i Grafisk Fortælling uddannet i 2017 fra The Animation Workshop, men kom allerede tilbage i 2016 i kontakt med chefredaktør på Gyldendal B&U, Elin Algreen-Petersen. Sofie havde fået andenpladsen i illustrationsdelen af en konkurrence, som norsk og dansk Gyldendal afholdt. Herefter blev Sofie inviteret til en workshop med oplæg og en lille illustrationsopgave. Senere modtog hun Kim Fupz’ manuskript til Stur Stur Nummer. ”Jeg fik lov at lave prøveillustrationer – og så fik jeg tilbudt opgaven. Min første bogkontrakt. Det var så vildt!” fortæller Sofie.

Hvad er Stur Stur nummer for en historie?
I Stur Stur Nummer får Robin et postkort fra sin far. Faren vil gerne se sin søn. Robin forestiller sig at han er astronaut og har været på en meget lang rumrejse. Han forestiller sig, at han er naturfotograf og har siddet i skjul i junglen og ventet på sjældne dyr. Han forestiller sig, at han er huleforsker. Robins mor siger: Din far er en klovn. Og det vil Robin gerne se.
Sofie Louise Dam fortæller: ”Jeg tænker stadig over, hvad hele den historie betyder. Der er noget uforløst over slutningen. Jeg hepper på Robin – på at han nok skal klare den, selvom han har en far, der mangler helt vildt”. Historien lever videre for Sofie, fordi den stiller spørgsmål snarere end at konkludere. ”Og det er det virkelig fantastiske ved Fupz’ tekst”, understreger Sofie. 

Robin – og en klovn af en far
Generelt er det formidlingen af historier og følelser der får mig op af stolen snarere end et bestemt motiv, stil eller genre”, fortæller Sofie. Robin i Stur Stur Nummer er en eftertænksom og genert dreng, og fra første gennemlæsning kunne Sofie klart identificere sig med hans personlighed, fantasi og udfordringer. ”Robin blev naturligt den første, jeg tegnede. Han havde lige fra de første skitser et stridt mørkt hår og en kraftig rød hudfarve, fordi jeg tænkte på rødhalsen [’robin’ på engelsk] og på klovnenæser,” forklarer Sofie. Hun tænkte, det var spændende, hvis den her stille dreng havde et udseende, der larmede lidt. Måske for at give et fysisk udtryk til dén del af ham, som han undertrykker og den arv, som han bærer inden i. Senere blev Sofie dog enig med Kim Fupz og sin redaktør om at vælge en lidt mindre skrap hudfarve, men det strittende hår hang ved. ”Nogle gange bliver idéerne valgt fra, men de har ofte været vigtige skridt på vejen mod at skabe de dybere lag”, forklarer Sofie om processen.
Når det kom til klovnen – Robins far – var det en anden sag for Sofie:  ”Jeg tror klovnens lidt outrerede og mindre menneskelige udseende antyder det; at han var fremmed både for mig, men også for Robin”. Fysisk er faren skabelonen på en klovn, og vi når aldrig ind under den maske og ser det menneskelige og sårbare. Han kunne godt lære noget af Robin, ligesom Robin lærer af ham! Men det mener Sofie ikke, at han når, før han igen er på vej ud i verden på den ethjulede cykel.

 

Mere fra Sofie Louise Dam

Siden Stur Stur Nummer har Sofie Louise Dam illustreret Sanne Munk Jensens fremragende novelle #Parisjetaime, som udkommer i bogform til august. Desuden har Sofie tegnet en nonfiktions-tegneserie, som handler om mikronationer og utopiske fællesskaber. Den udkommer på det amerikanske forlag Chronicle Books i maj. 
Det blev Anna Jacobina som modtog dette års Illustratorpris, men forhåbentlig har vi har meget mere tilgode fra Sofies hånd. 

 

 

Bøger af Sofie Louise Dam