Læs artiklen

Hvis man arver sin fars udseende ... arver man så også hans selvmord?

Hvis man arver sin fars udseende ... arver man så også hans selvmord?

Da Mikkel Frey Damgaard blev 38 - den alder hans far havde, da han tog sit eget liv - indså han, at han var nødt til at nærme sig sin families fortid for at få en fremtid. Detektivarbejdet foreligger nu i form af den personlige fortælling SØRGEKÅBEN.

I SØRGEKÅBEN folder journalist Mikkel Frey Damgaard historien om sin far ud.

Faderen begik selvmord i 1986, og Mikkel frygtede at have arvet et anlæg for selv at komme til at gøre det samme. Efter mange års tilløb tog Mikkel endelig fat på en konkret undersøgelse af faren, familien og sig selv.

Mikkels oldefar, som var familiens patriark og heltefigur og dertil en driftig forretningsmand, blev efter sigende taget af tyskerne under Anden Verdenskrig, fordi han smuglede jøder over Øresund. Mikkel arbejdede med en hypotese om, at de rædsler, som oldefaren oplevede i tysk fangenskab, rejste videre i den skrøbelige farmor og derfor også satte sig i hendes søn, Mikkels far.

 

Mikkel Frey Damgaard, 2019. Foto: Søren Rønholt

Mikkel Frey Damgaard brugte to år som detektiv på biblioteker og lokalarkiver landet over, og især på Rigsarkivet for at komme til bunds i både farens og familiens historie; og det viste sig efterhånden, at helten i fortællingen var noget flosset i kanten.

SØRGEKÅBEN var i første omgang tænkt som en bog om tabu, selvmord og sorgproces, men snart begyndte der at dukke små spor og rygter op, som rokkede ved familiens grundlæggende fortælling og blev til en større historie om fædre, sønner, identitet og familiehemmeligheder.

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Sørgekåben

Mikkel Frey Damgaard

Artikel

Peter Øvig: Jeg lider ingen overlast ved at fortælle, at jeg har været alvorligt psykisk syg

Da forfatter og journalist Peter Øvigs mor døde i 2016, besluttede han, at han ville skrive en bog om sin deprimerede mor og om at være barn af en psykisk syg. Under arbejdet med bogen rullede et mørke ind over ham selv, og han blev indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvor han fik elektrochok. Nu er han erklæret rask og er aktuel med MIN MOR VAR BESAT.

Læs mere