Læs mere

Et liv på chokolade, sodavand og stoffer. Debutroman tager læserne med på vej mod kanten

Et liv på chokolade, sodavand og stoffer. Debutroman tager læserne med på vej mod kanten

Simone Mørch Stjer debuterer som forfatter med en intens historie om et halvt år i en almindelig, men stofafhængig ung kvindes liv.

Helene er 22 år, opvokset i et hus nord for København og er droppet ud af HF. Sådan set en ret almindelig ung kvinde – men ualmindeligt meget tiltrukket af Istedgade, heroin og kokain. Ikke på sprøjte. Kun som ryger – og så er man ikke rigtig afhængig, vel? Sådan møder vi hovedpersonen i Simone Mørch Stjers debutroman S.

Simone Mørch Stjer siger:

»Jeg har bevidst valgt, at Helene skal komme fra en almindelig familie, for så kan det være, at folk tænker: ”Fuck, det kunne være mig selv eller min datter”. Det er nemlig ikke kun én bestemt gruppe, der kommer i Istedgade. Det gør folk fra alle lag i samfundet”.

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

S

Simone Mørch Stjer

I S følger læserne med Helene rundt i København, op i lejligheder, ned i kælderskakter, ind i parker. Hun lever for det meste af og på Snickers, Faxe Kondi og stoffer, men synes selv: ”Jeg ser okay ud. Jeg er ikke ramt som andre, der fyrer den af. Og alligevel er det svært at sige. Folk kan oftest ikke selv se, når dopen begynder at sætte sig”. Der er også kæresten Sammi, hustleren Mona, den utilregnelige Ron og pusheren kaldet Mor.

»Jeg har skrevet en meget realistisk historie. En bouillonterning bestående af dæmoni, selvdestruktion og en kvinde, der bare vil have det sjovt. Alt sammen er noget, jeg kender til både personligt og professionelt. Ikke at det er min egen historie, men som Helene har jeg haft det sådan ”Argh, den der kasse, der kaldes det normale liv!”«, fortæller Simone Mørch Stjer, som i dag er 33 år.

Jeg har skrevet en meget realistisk historie. En bouillonterning bestående af dæmoni, selvdestruktion og en kvinde, der bare vil have det sjovt.

Professionelt har hun arbejdet i seks år på et herberg for hjemløse kvinder på Vesterbro i København.

»Det har givet mig en stor indsigt i mekanismer, mange ikke forstår. Som f.eks. hvorfor kvinder, der er blevet mishandlet af deres kæreste, et par dage efter hænger ud med ham. Og så er der hele hjælpesystemet. Alt sammen er noget, der har inspireret mig til historien i min roman, som man kan sige er skrevet af socialarbejderen, den unge Simone og forfatteren«, fortæller Simone Mørch Stjer, der håber, at læserne vil ende med at se nuanceret på Helene – og måske også på andre stofafhængige:

»Tænk, hvis fru Jensen direkte ville sige: ”Kom så, Helene”. Altså hvis hun ville heppe lidt på hende. Ikke fordi, hun er misbruger, men på hende som person. Det kunne være fantastisk, for Helene – og andre stofbrugere – fortjener at blive set på mindre moraliserende og generaliserende og mere som individer, mener jeg«.

Simone Mørch Stjer, f. 1986 i Svendborg. Har en bachelor i uddannelsesvidenskab. Fra 2013 til 2019 arbejdede hun på et herberg for hjemløse kvinder på Vesterbro. Er i dag projektleder inden for hjemløseområdet i en privat organisation. Romanen S er hendes forfatterdebut.

Artikel

Yahya Hassans redaktør: Derfor er han et godt eksempel på hvad litteratur kan

Forlagschef Simon Pasternak er Yahya Hassans redaktør på digtsamlingerne YAHYA HASSAN og YAHYA HASSAN 2. Her forklarer han om digteren, digtene og hvorfor de kommer på gaden nu.

Læs mere