Læs artiklen

“Min største drøm er at blive forfatter og kirurg”

“Min største drøm er at blive forfatter og kirurg”

Mød 23-årige SAYNAB FARAH DAHIR, som er vinder af skrivekonkurrencen fra sidste YA MAG. Hendes uddrag fra en ungdomsroman slog benene væk under Gyldendals redaktører.

Hvad fik dig til at deltage i konkurrencen?
Jeg følger Gyldendal UNG på Facebook, og da jeg opdagede, at der var en skrivekonkurrence, tænkte jeg: “Ej, hvor fedt!” Jeg har jo skrevet, lige fra jeg var lille, og young adult er min yndlingsgenre. Jeg havde allerede skrevet noget af den roman, som jeg valgte at sende to kapitler ind af, men jeg lavede det lidt om og gav slutningen noget mere power, når den nu skulle slutte dér.

Hvad handler din historie om?
Hovedpersonen Jia er en pige, der har en bucket list. Hun har kun en sommer, inden hun skal starte på studiet, så hun beslutter, at juli skal være den bedste måned i hendes liv. Hun har altid været en stræberelev og har ikke oplevet særlig meget udover at gå i skole. Så hun vil prøve nogle grænser af og har derfor skrevet 31 punkter – ét for hver dag i juli. Planen er at overskride en grænse om dagen, og den første er ret uskyldig: at flirte med en fremmed fyr. Men derefter bliver det bare vildere og vildere. Der sker en masse ting, som gør, at bucketlisten ændrer sig undervejs. Allerede i kapitel 2 sker der noget, som ikke skulle være sket, og Jia kommer i konflikt med en masse mennesker, blandt andet sin familie og venner.

Hvor fik du idéen?
Jeg havde to idéer, som jeg kombinerede. Først ville jeg lave noget om en pige, som gik igennem et stofmisbrug. Og så havde jeg en idé om en pige, der ville opleve en masse vilde ting. Jeg fandt på at kombinere de to temaer i historien om en bucket list, hvor det bare går mere og mere galt, i takt med at hun oplever en masse ting. Jeg har altså skabt en ramme om historien, hvor det hele tiden giver mening, at der sker noget nyt.

Hvordan var det at vinde konkurrencen?
Det var overdrevet fedt! Jeg havde faktisk opgivet at høre noget og troede, at Gyldendal allerede havde fundet en vinder. Men så gik jeg ind i min mail og så beskeden om, at jeg var blevet valgt. Og jeg tænkte bare: “WHAT!? Hvad sker der?” Og så dansede jeg! Jeg var helt høj af glæde i lang tid. Det var vildt at få ros af professionelle bogfolk. Og nu går arbejde i gang, hvor jeg skal have sparring og redigere teksten med en redaktør og have det hele på plads. Og så kommer der jo en tekst ud af det. Det glæder jeg mig til.

Hvad drømmer du om nu?
Jeg har altid drømt om at få udgivet en roman. Jeg læser medicin, så min største drøm er at blive kirurg og forfatter. Jeg tror, det er en styrke at have en masse viden om et bestemt felt. Jeg har skrevet en historie om organhandel, og der kunne jeg beskrive operationsscenerne meget detaljeret, fordi jeg havde de medicinske briller på. Jeg har desuden fået udgivet nogle noveller og arbejder hårdt på et par romaner ved siden af studiet. Så lad os se, hvad der sker.

Derfor vandt Saynab:
“Saynab skriver rigtig godt! Hendes tekst er både original og skarp, og hun fik os begge til at grine flere gange. Det er faktisk ret svært at skrive sjovt. Historien har en helt klar præmis, nemlig en ung kvinde, som har lavet en liste med ting, som hun vil udfordre sig selv med hen over sommeren. Det er en god idé, da det giver læseren mulighed for at opleve fortælleren i nogle sjove, vilde og spændende situationer, hvor hun hele tiden må presse sig selv. På den måde er vi både godt underholdt, og vi lærer fortælleren at kende på ret kort tid. Der er også en autenticitet i sproget og miljøet, som føles meget frisk og spændende.
Vi var helt enige om, at det skulle være hende, og havde hver især læst de indsendte bidrag igennem uden at afsløre vores favoritter. Da vi sad overfor hinanden og skulle afsløre vores vinder, vendte vi begge den tekst om, vi havde valgt, og det var en fed følelse, at vi begge sad med Saynabs bidrag.”

–Louise Bylov, redaktør og dommer i skrivekonkurrencen.

Illustration af Sabine Brandt Studio.

GYLDENDAL UNG BESTSELLERE

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

De dør begge til sidst

Adam Silvera

Tilføj til ønskeliste

Hun bad selv om det

Louise O'Neill

Tilføj til ønskeliste

Spellslinger 1

Sebastien de Castell

Tilføj til ønskeliste

The Hate U Give

Angie Thomas

Tilføj til ønskeliste

Release

Patrick Ness