Ny roman om selvbedrag og mænd, der ikke ringer

Ny roman om selvbedrag og mænd, der ikke ringer

Forfatteren Rosie Walsh fortæller om ghosting, selvbedrag i den digitale tidsalder og sin roman MANDEN DER IKKE RINGEDE.

Første gang, jeg blev ghostet, fandtes det verbum ikke. Det gjorde internettet, mobiltelefoner og andre moderne redskaber til passiv afvisning heller ikke. Men scenariet var det samme, som det er i dag: Jeg var en pige, han var en dreng, og han skulle have ringet. Det gjorde han ikke.

Jeg installerede mig ved mine forældres telefon og blev der i dagevis, mens jeg forestillede mig de mange frygtelige ting, der kunne være hændt ham. Muligheden for, at han måske ikke ville se mig igen, strejfede mig knapt nok. Han havde kysset mig tyve minutter i træk på sodavandsdiskoteket – vores forhold var seriøst.

Jeg sagde til mig selv, at han sikkert havde ringet, mens linjen var optaget. Eller endnu mere sandsynligt, han var blevet taget som gidsel eller simpelthen faldet død om. Jeg rasede over den moderne teknologis begrænsninger. Dette ville være så meget mindre smertefuldt, tænkte jeg, hvis jeg vidste, hvordan han kunne dø så pludseligt.

Åh, smerten ved en stum fastnettelefon!

Ghosting i det 21. århundrede 
Spol frem til i dag, hvor hyper-forbundethed har taget tvetydigheden ud af ghosting. Nutidens ghostede er omgivet af beviser på, at deres ghoster er i live. De kan vælge at se på billeder af, hvad deres ghoster har foretaget sig, se hvornår, de sidst var online, og vide sig sikre på, at deres beskeder kommer igennem. Og det er meget svært at overbevise sig selv om, at ens ghoster er ude af stand til at kommunikere: Næsten alle på Jorden er mindre end 24 timer fra en mobiltelefon, uanset om de er stammefolk i Amazonas eller fiskermænd i fjerne, arktiske landsbyer. Den ghostede er derfor nødt til at synke til nye dybder af selvbedrag, hvis hun fortsat skal fortælle sig selv, at noget frygteligt er sket.

Mænd der ikke ringer
I Walshs MANDEN DER IKKE RINGEDE, møder Sarah manden Eddie og tilbringer syv fantastiske dage med ham, inden han forsvinder uden et ord. Fra cyperspace – og fra virkeligheden – lader det til. Sarah kan ikke forstå, hvordan det kan lade sig gøre. Og hvad endnu vigtigere er: Hun kan ikke forstå hvorfor.

Fordi dette er en roman, viser det sig, at der virkelig er sket noget frygteligt. I virkeligheden forestiller jeg mig dog, at den slags sager kun udgør 1% af alle ghostings. Og alligevel har alle, jeg kender, som er blevet ghostet i den digitale tidsalder (inklusive mig selv), holdt fast i den samme smøre, som jeg udsatte mig selv for i de smertefulde dage efter sodavandsdiskoteket. Vi fortæller os selv, at hans telefon er gået i stykker, han har mistet stemmen, hans arm er faldet af. Alt andet end at opleve den dovne, passive afvisning.

 Åh, smerten ved en stum fastnettelefon. Usikkerheden. ”Hvad-nu-hvis”-erne. Og selvbedraget. Alt det kan vi bebrejde den moderne kommunikationsteknologi.

Find bogen her:

Tilføj til ønskeliste

Manden der ikke ringede

Rosie Walsh

Redaktionen anbefaler: