Læs artiklen

Peter Svarre: Kunstig intelligens er hverken god eller ond

Peter Svarre: Kunstig intelligens er hverken god eller ond

Tager robotterne vores arbejde? Bliver kunstige intelligenser klogere end os? Er selvkørende biler til at stole på? HVAD SKAL VI MED MENNESKER? giver svar på nogle af vor tids største spørgsmål.

Kommer kunstig intelligens til at befri os fra alle de sure pligter, eller vil den fratage os vores arbejde og tvinge os til underkastelse? Det er det store spørgsmål, som bliver behandlet tæt på dagligt i alverdens medier og nu også af en af Danmarks førende kapaciteter på området, Peter Svarre, i bogen HVAD SKAL VI MED MENNESKER? Emnet er vanvittig komplekst, og derfor er svaret heller ikke simpelt. Peter Svarre siger:

”Kunstig intelligens er hverken god eller ond. Det er en teknologi, som kan gøre os mere effektive, rigere, sundere og sikrere, men det er også en teknologi, der kan bruges til at undertrykke politiske modstandere, øge uligheden og cementere fordomme og diskrimination. Når det kommer til kunstig intelligens, har vi alle et ansvar for at tage stilling til, hvordan teknologien bruges. Et ansvar, som vi ikke bare kan overlade til en håndfuld teknologivirksomheder i Silicon Valley.”

HVAD SKAL VI MED MENNESKER? tager Peter Svarre læseren ud på en rejse fra antikkens myter om gyldne robotter til vore dages neurale netværk, der kører biler og spiller computerspil. Kunstig intelligens er ikke et nyt fænomen, men teknologien skaber alligevel en lang række nye problemer. Eksempelvis, at skæve data skaber fordomsfulde algoritmer, at blød etik skal omformes til hård kode, at helt nye faggrupper bliver arbejdsløse, og at der kommer et tidspunkt inden for en overskuelig fremtid, hvor maskiner bliver klogere end mennesker.

”Når vi dertil, kan kunstig intelligens selv lave kunstig intelligens – en million gange hurtigere end os. Og så bliver det for alvor både skræmmende og fascinerende,” siger Peter Svarre og fortsætter:

”Tænk på alle de etiske problemer, der er med selvkørende biler – de problemstillinger bliver endnu mere komplekse, når det kommer til computere, der kan programmere sig selv. Et af de store problemer er jo at fortælle maskiner, hvad der er menneskets bedste, for det kan vi jo ikke engang selv finde ud af. I flere tusind år har vi prøvet, men det er aldrig lykkedes os, og nu skal vi pludselig kode det ind i maskinerne, før de bliver klogere end os. Det er filosofi med en deadline!”

HVAD SKAL VI MED MENNESKER? diskuterer Peter Svarre de etiske dilemmaer, der følger med udviklingen. Han klæder os på til at forstå, hvad kunstig intelligens er, og hvordan den fungerer. Det er ikke så kompliceret, som det lyder, og vi bør alle blande os i diskussionen. Udviklingen handler nemlig ikke kun om robotterne, men også om os mennesker. For hvis robotterne vitterligt bliver så kloge, hvad skal vi så med mennesker? 

Bogen indeholder desuden konkrete råd til alle, der gerne vil overleve i en verden, hvor kunstig intelligens er overalt – fra søgemaskiner og sociale medier til selvkørende biler og politikorps med predictive policing.

FIND BOGEN HER:

Tilføj til ønskeliste

Den perfekte storm

Peter Svarre