Læs artiklen

Alle ting har et indre liv bag deres overflade

Alle ting har et indre liv bag deres overflade

TAVSHEDENS FIGUR hedder fotografen Per Bak Jensens nye, store billedværk.

»Jeg fotograferer for at lære at kende forskel på det at kigge på verden, og det at se på verden«, siger Per Bak Jensen om arbejdet med fotobogen TAVSHEDENS FIGUR.

Bogen rummer 125 fotografiske arbejder fra 2016-2018 plus en håndfuld af hans tekster.

»Når jeg kigger på verden, opfatter jeg kun tingenes overflade. Når jeg ser på verden, fornemmer jeg, at alle ting har et indre liv bag deres overflade«, siger han.

69-årige Per Bak Jensen er en af landets mest fremtrædende fotografer. Hans værker kan blandt andet ses på Ny Carlsberg Glyptotek og ARoS i Aarhus, men også prominente steder i udlandet som Bibliotèque nationale i Paris, Metropolitan Museum of Art i New York og Moderna Museet i Stockholm.

Per Bak Jensen konstaterer, at det blik på verden, han vælger, får betydning for den måde, han lever sit liv på. Når han betragter omgivelserne omkring sig og f.eks. kigger på et træ, så opfatter han måske, at det er sprunget ud, og at han synes, det er smukt. Når han kigger på en gammel kirke, bliver han rørt, fordi det kan minde ham om, at han er blevet gift i netop sådan en kirke.

Når han ser på træet eller kirken, bliver han berørt, som når han kigger.

»Men det er på en anden og dybere måde, fordi jeg mærker, at træet og kirken også har et blik. Træet og kirken ser tilbage på mig, fortæller mig, at der bag alle tings overflade er et indre liv, som konstant er i bevægelse, og som jeg er en levende del af«, siger Per Bak Jensen.

»Alle billeder har et blik på verden, men der er forskel på billeder. Forskellen er den, at nogle billeder kigger tilbage på os uden at efterlade noget i os. Andre billeder ser tilbage på os, vækker noget til live i os«, siger han.

TAVSHEDENS FIGUR er den fjerde bog, Per Bak Jensen udsender på Gyldendal. For 25 år siden udkom STEDERNES VÆSEN. HENGIVNE ØJEBLIKKE er fra 2001, og senest udkom ØJETS STEMME i 2013.

Der er forskel på at kigge på verden og at se på verden.

Grønt bånd, Kristiansand, Norge, Forår.

Når jeg kigger på verden, opfatter jeg kun tingenes overflade. Når jeg ser på verden fornemmer jeg, at alle ting har et indre liv bag deres overflade.

Pigtråd, Halmstad, Sverige, Sommer.

Det blik jeg vælger på verden, får betydning for den måde, jeg lever mit liv på.

Erindring, Stevns, Danmark, Efterår.

Alle billeder har et blik. Forskellen er, at nogle billeder kigger tilbage på os uden at efterlade sig spor. Andre billeder ser tilbage på os og vækker noget til live i os.

Tildækket, Napoli, Italien, Vinter.