Læs artiklen

Nu skal newyorkerne læse samme bog - på samme tid

Nu skal newyorkerne læse samme bog - på samme tid

New York City vil med læseinitiativet »One Book, One New York« fremme læselysten i byen ved at få alle indbyggere til at læse samme bog i marts 2017. Se de udvalgte bøger her - og vær med til at stemme.

Besøger du New York City i marts 2017, kan du være heldig at opleve mange af byens indbyggere sidde og læse samme bog på caféer, i subway'en eller nogle af de mange andre, mennesketætte spots i byen.

New York er på myndighedernes initiativ ved at blive en gigantisk, forenet læseklub, der tygger sig igennem én og samme bog. Boginitiativet »One Book, One New York« skal fremme læselyst i de forskellige kvarterer i New York, hvor adgang til bøger varierer meget.

Fem bøger ligger lige nu til afstemning om at blive den ene bog, som alle interesserede skal læse i marts.

Det gælder Ta-Nehisi Coates' Mellem verden og mig, Chimamanda Ngozi Adichies Americanah, Betty Smiths Der vokser et træ i Brooklyn, Junot Díaz' Oscar Wao & hans korte, forunderlige liv og Paul Beattys The sell-out.

Alle kan stemme - du kan også

Alle kan stemme på de fem bøger, som en udvalgt række bibliotekarer, forlæggere og bogbranchefolk har peget på. Newyorkerne kan selv stemme i særlige, interaktive kiosker i metrosystemet, men alle er inviteret med til at deltage online lige her.

Man kan stemme frem til 28. februar 2017.

Bøgerne er ikke valgt tilfældigt, fortæller talskvinde for projektet »One Book, One New York«, Julie Menin, fra New Yorks rådhus' afdeling for medier og underholdning:

»Disse bøger har utrolig god timing. De sætter tankerne i gang om den tid, vi lever i. Alle disse fem bøger behandler emner som indvandring, race og det at være en outsider,« siger hun ifølge Publishers Weekly.

Fejlede for 15 år siden

Foreløbig har forlagene bag de fem bøger doneret samlet 4.000 eksemplarer af bøgerne til biblioteker og boghandlere for at fremme læsningen i afstemningsperioden.

Et lignende projekt blev forsøgt stablet på benene i byen i 2002, men dengang var myndighederne ikke inde over, forlyder det ifølge New York Times. I mellemtiden er lignende projekter skudt op i op mod 100 amerikanske storbyer - heriblandt Chicago, Philadelphia og Seattle.

4 af bøgerne er oversat til dansk - find dem her

Nyt om bøgerne - direkte i indbakken?

Få alt det nye, det dybe og det virkelig lærerige fra bøgernes verden tilsendt fra os - læsehestenes bedste ven siden 1770

Redaktionen anbefaler: