Læs artiklen

Fiktive Vitus interviewes af sin egen forfatter i nytænkende podcast-dokumentar

Fiktive Vitus interviewes af sin egen forfatter i nytænkende podcast-dokumentar

Det traditionelle lydbogsformat bliver udfordret af forfatter Sigurd Hartkorn Plaetner. I en ny podcast inviterer han den fiktive hovedperson fra sin roman Noget om Vitus i sommerhus, og sammen maner forfatter og »Vitus« den sprøde historie frem på en ny måde.

I Sigurd Hartkorn Plaetners roman Noget om Vitus fra 2015 mødte vi Vitus, som sejlede planløst rundt i sin tilværelse – med en dyster hemmelighed gemt godt af vejen. Hans liv blev yderligere kompliceret, da kæresten meddelte, at hun var gravid og havde tænkt sig at beholde barnet.

På flugt fra dén virkelighed endte Vitus til en fest, hvor han mødte Emma.

Hun flåede ilten ud af hans mellemgulv.

Det begyndte at tegne lyst for Vitus. Sammen gjorde de to ham i stand til at se sine dæmoner i øjnene – men bedst som brikkerne i deres fælles fremtid var ved at falde på plads, betroede Emma ham en hemmelighed, der rev hans verden ned til grunden.

Nogenlunde her sluttede romanen Noget om Vitus. Men fortællingen er langt fra fortalt færdig – for nu, to år efter udgivelsen, kommer podcasten Noget om Emma. En lydfortælling, der udfordrer højtlæsningsformatet i traditionelle lydbøger:

»Jeg har det svært med lydbøger, fordi det talte sprog er så anderledes fra det skrevne – det kommer let til at virke opstyltet, distanceret og alt andet end ærligt, når man læser op fra en tekst,« forklarer Sigurd Hartkorn Plaetner.

»Jeg ville derfor forsøge at oversætte tekstens umiddelbarhed til en ærlig fortællerstemme og valgte derfor at afprøve interviewformatet mellem to venner. Derudover ville jeg prøve at tilpasse det nutiden mere ved at afsnitsopdele det og gøre det tilgængeligt på podcast-platforme, så vejen til ’lydbogen’ pludselig blev meget kortere. Om det er bedre, ved jeg ikke, men det er i hvert fald et andet bud på, hvordan man kan gøre det,« siger han.

Podcasten Noget om Emma er baseret på romanen, men giver den anderledes liv: Forfatteren Sigurd Hartkorn Plaetner fortæller ikke længere historien, men indtager rollen som interviewer. Den interviewede er hovedpersonen i fortællingen – Vitus. Han spilles af skuespiller Adam Ild Rohweder.

Det var en stor udfordring at omdanne bogen til noget troværdigt, fortæller forfatter Sigurd Hartkorn Plaetner:

»Vi har forsøgt at gribe fortællingen an på flere end ti forskellige måder, og alene i den endelige fortællerramme har vi i hvert fald taget hver eneste scene og samtale mindst 40 gange. Men efter at have brugt fem måneder på det, synes jeg til gengæld, at vi har ramt den så godt, at det rent faktisk næsten virker som en afslappet og naturlig samtale.«

Noget om Emma kan hentes gratis på nogetomemma.dk eller i iTunes. Podcasten er blevet til i samarbejde med kulturlaboratoriet Prxjects by Mercedes-Benz.

Tv.: Radiodokumentarist Ole Fugl. Mf.: Forfatter Sigurd Hartkorn Plaetner. Th.: Skuespiller Adam Ild Rohweder. Foto: Lasse Kofod

Find Noget om Vitus her:

Redaktionen anbefaler