Læs artiklen

20 år med Harry Potter: Tid til næste generation af fans

20 år med Harry Potter: Tid til næste generation af fans

Den første generation af Harry Potter fans er blevet forældre, og tiden er nu til, at næste generation skal introduceres for Harry, Hogwarts og resten af den magiske verden skabt af J. K. Rowling. Men vil Harry Potter blive elsket og omfavnet af nutidens børn, som modsat deres forældre ikke er vokset op med bøgernes nyhedsværdi og tidlige popularitet? Kan passionen vare ved og gives videre fra en generation til den næste? 

Trine er første generation Harry Potter fan og er i år – 20 år efter første bog udkom på dansk – kommet til et vigtigt tidspunkt som Harry Potter fan. ”Jeg har glædet mig flere år til, at min søn Alfred blev gammel nok til Harry Potter”, fortæller Trine, der er selvstændig influencer som @Trinesblend på Instagram og indehaver af bloggen  med samme navn. 

”Det er så vigtigt for mig at vise ham magien og glæden ved Harry Potter”. Og Alfred har heldigvis været helt opslugt. Han har ofte bedt om at få endnu et kapitel læst højt, og når Trine pga. sengetid afviste dette, ville Alfred snakke. Snakke om Harry, om Hogwarts, om flyvende koste og magiske besværgelser. Alfred er 8 år og Trine er 39. Første og anden generation af Harry Potter-læsere, som i fælles fascination netop har færdiglæst den illustrerede udgave af HARRY POTTER OG HEMMELIGHEDERNES KAMMER – anden bog i serien. 

En kæmpe fornøjelse

”Det er en kæmpe fornøjelse!” siger Trine, og Trine kender selv bøgerne rigtig godt. Hun læste dem i 00’erne, da hun selv var i sine 20’ere – og hun var tryllebundet. 

”Vi var en gruppe på 7-8 jævnaldrende piger, som samledes om vores begejstring for Harry Potter-bøgerne. Udover selvfølgelig at have læst dem alle, mødtes vi også inden hver af de i alt 8 filmpremierer og så filmene sammen. Vi havde også taget stilling til, hvilket Hogwarts-kollegie vi hver især tilhørte. Jeg selv var i Gryffindor – som Harry – og sjovt nok var der blandt pigerne flest af os. Men der var én, som blankt indrømmede, at hun tilhørte Slytherin”, fortæller Trine grinende. 

Udklædning, lyn i panden og lange boghandlerkøer ved midnatstide lod de voksne piger dog de yngre fans om.

Vigtigt med en plan

Bøgerne om Harry Potter bliver løbende mere intense, uhyggelige og dystre. Elskede karakterer dør, og hele fortællingen bliver mere mørk. Netop derfor har Trine også en plan for Alfreds indføring i universet. ”Vi holder en pause nu her efter anden bog. Jeg ved, at intensiteten stiger i HARRY POTTER OG FANGEN FRA AZKABAN, hvor bl.a. dødsgardister og dementorer introduceres, og Cedric Diggorys død i HARRY POTTER OG FLAMMERNES POKAL må også godt vente lidt endnu”. 

Trines plan er at fortsætte med Harry Potter-serien, når Alfred fylder 9. I mellem tiden læser de den nye, illustrerede udgave af BARDEN BEEDLES EVENTYR.

Foto: Trine Staberg Petersen

Hold en pause og læs BARDEN BEEDLES EVENTYR

”Til trods for Alfreds eget ønske om at læse videre, insisterer jeg på pausen. At læse BARDEN BEEDLES EVENTYR er for mig oplagt. Så forlades Harry Potter-universet nemlig ikke helt”, forklarer Trine. 

BARDEN BEEDLES EVENTYR er indenfor troldmandsverdenen en eventyrklassiker på niveau med vores Brødrene Grimm og H. C. Andersen. Alle troldmandsbørn elsker eventyrene, men de kan bestemt også læses af ”Muggler-børn”. Samlingens fem små eventyr har J. K. Rowling skrevet som en del af Harry Potter-universet og de nævnes i syvende og sidste bog. Her spiller eventyret ”Eventyret om De Tre Brødre” en fremtrædende rolle, da Hermione Granger finder – det for plottet – meget vigtige symbol for Dødsregalierne. 

Og Trine anbefaler varmt at læse samlingen: ”Eventyrene er sådan en fænomenal tilføjelse til serien. Jeg er dybt imponeret over, hvor stort et engagement J. K. Rowling har lagt i hvert eneste aspekt af fortællingen om Harry Potter.”

Lige så relevant som for 20 år siden

Pigerne fra Trines Harry Potter-loge dengang i 00’erne er alle blevet forældre – og er ligesom Trine begyndt at læse Harry Potter for deres ældste børn. ”Alle børnene er begejstrede, og det viser selvfølgelig, at bøgerne stadig har appel, men siger også en del om, hvor meget forældres entusiasme egentlig smitter af. Alfred synes, det er vidunderligt, at jeg elsker Harry Potter-bøgerne så højt!”

Nogle litterære verdener er skabt til at holde, andre forsvinder, når en generation ”vokser ud af dem”. Kun tiden kan skille den ene slags fra den anden. Konklusionen for Trine er, at Harry Potter og hans verden sagtens kan elskes og omfavnes af nutidens børn. 

Hjemme i læsehjørnet hos Trine har passionen i hvert fald varet ved og er nu givet videre fra en generation til den næste. 

KØB BARDEN BEEDLES EVENTYR