Lasse Raagaard Jønsson: ”Jeg fik at vide, at min stammen gjorde noget særligt ved mine digte”

Lasse Raagaard Jønsson debuterer med digtsamlingen SSN SNNART om et jeg, der stammer. For digteren var det i starten anstrengende at stamme, når han skulle læse sine tekster op, men i arbejdet med at få talelidelsen skrevet ind i SSN SNNART har han oplevet, at stammen giver hans digte en dimension, der kan mærkes i hele kroppen, når man læser dem.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen / Forfatterfoto: Sarah Brik
å å åbner vinduet

og det ssisitrer

lungerne sitrer når jeg trækker

vejret ind. i vvv

i vvindueskarmen er en af de planter

min mor ikke fik plads til på bostedet

hun er flyttet ind på.
 
Det er svært ikke at komme til at hviske ordene for sig selv, når man læser Lasse Raagaard Jønssons digtsamling SSN SNNART. De stammende sætninger kan give en helt klaustrofobisk oplevelse af at være spærret inde i sproget. Læseoplevelsen bliver fysisk.

”Det har været en kropslig skriveoplevelse at mærke efter stammen, når jeg skriver,” siger Lasse Raagaard Jønsson, der har skrevet på digtene siden 2018.

”I digtene skaber stammen brud og rytmer og en opmærksomhed mod lungerne, halsen og munden, der udtaler ordene. Det har været vigtigt for mig, at jeg’et Lasse stammer i specifikke situationer, og at betydningen er situationel. At de stammede øjeblikke ikke kun peger på stemmen, der taler, men også forbindelserne mod dém, og dét, der omgiver.”

Digtene er skrevet ud fra jeg’et Lasses synspunkt, indtil fjerde del, hvor Lasses mor Nelie taler. Nelie er mærket af et hårdt kræftforløb, som også har taget ordene fra hende. Der er tidspunkter, hvor hun bare ikke kan mere.

”Der er noget hun gerne vil sige, men som hun ikke kan sige, selvom hun virkelig ønsker det,” siger Lasse Raagaard Jønsson om Nelies afasi.
 
Den æstetiske dimension
 
”Digtene er skrevet som kropslige, talte digte. Jeg har lyttet til, hvordan de er ’sagt’ i de rum, de siges i. Digtene er optaget af lyde og åndedræt. Luftighed og kropslighed. Jeg tror, stemmerne har haft brug for den plads, digtformen giver omkring sig, til at lyde,” siger Lasse Raagaard Jønsson, der med sit arbejde med SSN SNNART for første gang har oplevet, at hans skrift har åbnet sig for ham.
 
”Inden jeg begyndte at skrive med stammen i teksterne, havde jeg læst op af mine tekster og fået at vide, at min stammen gjorde noget særligt ved dem. Dengang syntes jeg måske mest, det var en anstrengelse at stamme, når jeg læste højt, men i arbejdet med teksterne har stammen udgjort en æstetisk dimension. Noget, der har åbnet digtene og ordene i flere betydninger. Stammen har ikke være noget, som jeg har skulle overvinde. Nu, når jeg læser højt af teksterne, stammer jeg først et par gang med vilje, derfra er det oftest lettere, for så begynder jeg at stamme af mig selv. ”
ssn snnart

ssn snnart

I Lasse Raagaard Jønssons debutdigtsamling ssn snnart er digtene skrevet fra stemmer, der stammer eller har afasi. ssn snnart er åndedrag og nærvær, der hvor sproget når sine grænser.  

PRIS135,00 kr.