Læs artiklen

Storroman om et lille norsk fiskersamfund, der rammes af krigen. Fra forfatteren til Signe-romanerne.

Storroman om et lille norsk fiskersamfund, der rammes af krigen. Fra forfatteren til Signe-romanerne.

Under et foredrag i Hobro blev Lars Johansson kontaktet af en ældre mand, Torbjørn Berg, der mente at have en historie fra sin barndom, som kunne være interessant for forfatteren at dykke ned i. Det gjorde Lars Johansson. Og nu – ti år senere – udgiver han VED ISHAVET.

VED ISHAVET udspiller sig i den lille nordnorske fiskerbygd Berlevåg på kanten af Barentshavet under 2. Verdenskrig. Fra at være et afsondret fiskersamfund i små kår bliver stedet med ét slag til en vigtig, strategisk lokalitet. Tyske tropper indtager Berlevåg og forvandler byen for bestandigt.

Lars Johanssons arbejdsmetode er den dokumentariske. Bogen er baseret på researchrejser, arkivmateriale og – først og fremmest – beretninger fra dem, som var børn og unge dengang. Den historiske viden og de personlige historier har forfatteren brugt som grundlag for en storslået og dramatisk fortælling.

»Selv om historien er baseret på mundtlige kilder og virkelige personer, er min roman ikke strengt dokumentarisk korrekt. Jeg har lagt til og trukket fra, og finder læseren, ud fra sin egen livserfaring, min historie vedkommende og troværdig, er min ambition opfyldt«, siger Lars Johansson.

Læseren følger blandt andet drengen Torbjørn (den ældre mand fra foredraget) og især den et år ældre pige Jorunn. Jorunn drømmer om sin far og vil ikke kendes ved sin rigtige mor, den entreprenante fisker-enke Margit. Men tyskerne sætter nye dagsordener for Berlevågs beboere, og svære valg opstår for fiskersamfundet: Skal man vælge modstanden eller fraternisere med fjenden? Og er valget så enkelt?

VED ISHAVET er en storslået roman om begær, kærlighed, vold og de dilemmaer, som ikke mindst kvinder stod over for under besættelsen.

Uddrag fra romanen:


Jorunn løber, er der næsten, mærker det seje snot og de tynde tårer blande sig i munden. Tåresnot. „Fandens,” skriger hun igen og spytter. Huset dukker ud af røgen, fremmed, dødt, også det. Men ingen ild og ingen tyskere, måske er det alligevel ikke for sent.

Alle bøger af Lars Johansson

Tilføj til ønskeliste

Ved ishavet

Lars Johansson

Tilføj til ønskeliste

Signes hjemkomst

Lars Johansson

Tilføj til ønskeliste

Signe

Lars Johansson

Tilføj til ønskeliste

Dancing Charlie

Lars Johansson

Artikel

Danske Lars sidder i norske Jorunns sofa. Forsøger at komme ind i fortællingen om hendes bygd, som tyskerne brændte ned til grunden

VED ISHAVET er en stort anlagt fortælling om en kvinde og hendes uægte datter lige før og under Anden Verdenskrig. Her ser romanens forfatter, Lars Johansson, tilbage på den syv år lange proces med at bringe historien om den lille fiskerbygds personligheder til live.

Læs artiklen