Læs artiklen

Sandheden om de lange liv

Sandheden om de lange liv

Her er en ærlig bog om det, de fleste skal en dag: En bog om at blive gammel. Glæder, tab, skavanker, nye vaner og ensomhed hører altsammen til den sidste del af livet - og dén hører vi alt for lidt og alt for unuanceret om, mener forfatteren til Lange liv, Bente Martinsen.

Hvordan er det at blive gammel? Hvordan lærer man at leve med de forandringer, der følger med, når kroppen ikke længere følger med hovedet eller omvendt? Og hvad gør man, når man synes, de gamle mangler en stemme?

Man skriver en bog.

I hvert fald når man hedder Bente Martinsen og blev inspireret til Lange liv af bl.a. en kronik om at skamme sig over alderdommen.

»Alle vil gerne leve længere, men ingen vil være gamle. Selv ordet ’gammel’ er nærmest blevet skrevet ud af det danske sprog og erstattet af det mere politisk korrekte ’ældre’, og det er en skam,« siger Bente Martinsen, som i Lange liv lader mennesker i alderen 77 til 101 år fortælle deres historie i ord og billeder.

»Vi taler om ældrehjælp, ældrebolig og ældreråd, men når vi hører og læser om dét at blive gammel, handler det ofte om, hvordan vi holder alderdommen på afstand – ikke om, hvordan livet som gammel faktisk leves. For mig klinger ordet ’gammel’ af visdom og livsindsigt. Ikke af noget mindreværdigt,« siger Bente Martinsen, hvis ønske med bogen er at give en stemme til dem, der ingen har – de helt almindelige, gamle danskere, som der bliver flere og flere af.

Vi møder Emma på 101 år, der mange gange har drømt om at kunne lukke øjnene for sidste gang. Peter på 80, som stadig arbejder på universitetet. Walther på 86, der bruger sin tid på at spille kort. De – og syv andre gamle – er hovedpersoner i Bente Martinsens ’con amore’-projekt, hvor gamle fortæller om, hvor forskelligt liv kan leves og opleves, når der er færre dage tilbage, end der har været. Om arbejde, fritid, foreningsliv og udfordringer. Om at tilpasse sig aldersbetingede forandringer og om alt det, der gør livet værd at leve – også som gammel.

»Vi kan ikke komme uden om de forandringer, der følger med. Jeg havde lyst til at beskrive, hvordan man accepterer og indretter tilværelsen, når man ikke længere arbejder, fysikken svækkes, og man måske føler sig ensom,« fortæller forfatteren om Lange liv, der ikke er en bog om ’hopla-gamle, som spiller tennis fem gange om ugen, lever af rødbedeshots, tager nye uddannelser og er upåvirket af deres fremskredne alder.’ 

»Der er også alle de andre gamle. Efterhånden er den nye måde at blive gammel på, at det nærmest forventes, at man begynder en ny karriere, når man bliver pensionist. Men der er også dem, der hverken ikke kan eller vil dét og bare gerne vil slappe lidt, sove lidt længere, skrue ned for tempoet og hygge sig. Det er der bare ikke så meget respekt for.«

Lange liv er illustreret med portrætter og situationsbilleder af den prisvindende fotograf, Sofie Amalie Klougart.

Bente Martinsen, født i 1966, er uddannet sygeplejerske, cand.cur. og ph.d. og er ansat som lektor på Sektion for sygepleje ved Aarhus Universitet. Bente Martinsen er medforfatter til flere lærebøger.

Find bogen her:

Tilføj til ønskeliste

Lange liv

Bente Martinsen

Redaktionen anbefaler: