Læs artiklen

Et enestående vidnesbyrd

Et enestående vidnesbyrd

I fem år holdes Behrouz Boochani ulovligt interneret i et australsk asylcentret. KUN BJERGENE ER MIN VEN er hans vidnesbyrd om kampen for at bevare værdigheden i et umenneskeligt system.

De australske myndigheder overførte i 2013 den kurdisk-iranske forfatter og journalist Behrouz Boochani til den isolerede jungle-ø Manus ud for Papua Ny Guineas kyst. Her lå en australsk interneringslejr for uønskede bådflygtninge.

Lige fra oprettelsen i 2001 var Manus-lejren og to andre lejre, på Nauru i Stillehavet og på Juleøen i Det Indiske Ocean, kontroversielle i den politiske debat. Men også generelt uhyre populære blandt vælgerne i Australien, »hvor der ellers er masser af plads, bare ikke i indbyggernes hjerter«, som forfatter Carsten Jensen formulerer det i forordet til denne bog.

Seks år opholdt nu 36-årige Behrouz Boochani sig i lejren på Manus, inden han sidste år forlod øen. Han opholder sig i dag i New Zealand på en midlertidig visumtilladelse og forventes at få politisk asyl her.

Find bogen her

Behrouz Boochani skrev denne bog på sin telefon, mens han boede sig i lejren. Teksterne blev sendt bid efter bid via beskedtjenesten WhatsApp til oversætter Omid Tofighian, der i et fyldigt efterord fortæller om samarbejdet. De første år blev teksterne sendt i dølgsmål. Telefonen var gemt i madrassen, og det var først i 2016, at de australske myndigheder gav efter for det internationale pres og tillod flygtningene på Manus at have telefoner.

»Vagterne behandlede én på en måde, så man tror, man er mindre værd end et menneske, man har status af at være noget et sted mellem et dyr og et menneske. Men at kunne skrive om det gav mig den afgørende styrke til at tro på, at jeg er mere værd«, har Behrouz Boochani for nylig sagt i et interview i New Zealand.

Fælles for os var, at vi havde forladt vores hjemlande på grund af krig, forfølgelse og diskrimination.

Han flygtede fra Iran, efter han som journalist fik myndighederne på nakken i kølvandet på en kritisk magasinhistorie om kurdisk politik. Han beskriver i bogen, hvordan han via Indonesien og i to forsøg – første gang kæntrede båden – sammen med ca. 75 andre nåede australsk territorium på Juleøen på sin 30 års fødselsdag.

»Fælles for os var, at vi havde forladt vores hjemlande på grund af krig, forfølgelse og diskrimination. Da vi nåede frem, og myndighederne kaldte os flygtninge, mistede vi alt en gang til og har siden måttet kæmpe for at få vores identitet igen. Mit arbejde med bogen rummer den identitetskamp, for systemet ydmyger og reducerer dig til et nummer, reducerer dig til ingenting«, siger han.

Om forfatteren 

Behrouz Boochani (f. 1983) er kurdisk-iraner fra det vestlige Iran. Han er journalist, forfatter og dokumentarfilminstruktør og har en MA i statskundskab, politisk geografi og international politik. Har bl.a. fået Victorian Premier’s Prize for Literature og Best Nonfiction of the Year samt National Biography Award 2019 for bogen.

 

Artikel

Adam Holm tegner et portræt af doktoren, der blev diktator

Han tog til London for at studere. Den unge håbefulde øjenlæge ville finde en kur mod blindhed. Men han blev kaldt tilbage til Damaskus, og i dag står hans gerninger tilbage som 'de mest bloddryppende i Mellemøsten'.

Læs mere