Læs artiklen

4 videoer fra makkerparret Carsten Jensen og Anders Hammer om den krig i Afghanistan, der aldrig ender

4 videoer fra makkerparret Carsten Jensen og Anders Hammer om den krig i Afghanistan, der aldrig ender

Krigen der aldrig ender er Carsten Jensens og Anders Hammers status over, hvor Afghanistan befinder sig efter invasionen. Disse 4 videoer fortæller lidt af historien om hvad de kan konludere.

I 2013 og 2016 rejste forfatter Carsten Jensen og dokumentarist Anders Hammer sammen til Afghanistan for at besøge skoler, hospitaler, retsbygninger og fængsler og ikke mindst tale med nogle af de mennesker, der har været og stadig er dybt berørt af krigen. 

En af dem er smykkedesigner Sweeta Durrani, som du kan møde i videoen her:

Carsten Jensen og Anders Hammer fortæller:

»Mange af de distrikter, vi dengang besøgte, kunne vi i dag ikke have besøgt. Krigen fortsætter, og selv om størsteparten af NATO-tropperne nu er trukket tilbage, betyder det ikke, at ansvarets og selvransagelsens byrde er blevet taget fra os. Det er stadig vores krig«. 

Se Carsten Jensen rapportere fra fronten i videoen her:

I bogen Krigen der aldrig ender giver de en stemme til den krigsramte befolkning; fra familiefædre, der har valgt hvervet som opiumsbønder, til krigsherrer med kugler i kroppen, fra radikale kvindelige studerende, der kæmper for ligestilling, til en kvindelig kommandant i Helmand, hvis børnesoldater kun har én kommentar til deres liv:

»Jeg er altid bange«.

Carsten Jensen og Anders Hammer sætter på overbevisende vis Afghanistans nuværende situation i perspektiv, de beskriver, hvordan magten blev forskudt, da Vesten trak sig ud, og de tegner et forstemmende portræt af et land med en alt for lang krigshistorie.

Se yderligere to videoer fra den afghanske hverdag her:

Find bogen her:

Redaktionen anbefaler:

OM FORFATTERNE

Anders Hammer, f. 1977, er en af Norges betydeligste dokumentarister. Han flyttede til Afghanistan i 2007, blev boende der i fem år og har siden fortsat arbejdet som uafhængig journalist ved at lave en række dokumentarer og reportager fra konfliktområder som Afghanistan, Irak og Syrien. 

Carsten Jensen, f. 1952, har udgivet en lang række kritiske essays, rejsebøger og romaner. Han har fulgt udviklingen i Afghanistan siden 1980’erne og udgav i 2015 den anmelderroste roman Den første sten, der også foregår i Afghanistan.