Foto: Robin Skjoldborg

Leine er badet i priser og læst af (næsten) alle: Jeg føler intet præstationspres

Leine er badet i priser og læst af (næsten) alle: Jeg føler intet præstationspres

Kim Leines stor-roman RØD MAND/SORT MAND er en efterfølger til hans roste PROFETERNE I EVIGHEDSFJORDEN. Forventningerne er store. Det tager han roligt.

I 2012 fulgte vi for første gang med forfatteren Kim Leine tilbage til 1700-tallets Grønland i hans roman PROFETERNE I EVIGHEDSFJORDEN.

Nu vender vi tilbage ca. 65 år tidligere. RØD MAND/SORT MAND hedder hans  nye bog, der er en storslået historisk roman med præsten Hans Egede og åndemaneren Aappaluttoq som de centrale figurer. 

En fortælling om brutale sammenstød mellem præster og hedninge, fædre og sønner – og om kærlighed, død, ondskab og de kræfter, der driver os mod mørket eller lyset. 

Kim Leine siger om forskellen på de to romaner:

»I RØD MAND/SORT MAND kommer vi tættere på begyndelsen. På det første møde mellem danskere og grønlændere. Der er flere hedninge, mere handlekraftige hovedpersoner og voldsommere konfrontationer – både de to kulturer imellem og blandt familier, soldater, præster, gamle, unge, de tidligere tugthusfanger og de prostituerede, som de blev tvangsgift med inden afrejsen til Grønland«. 

Og han fortæller om arbejdet med bogen: 

»Det var dejligt at være tilbage i den verden. Jeg følte både glæde og genkendelse. Og det viste sig, at jeg takket været min store grundresearch til Profeterne med det samme kunne bevæge mig friere rundt i historien, fordi jeg kunne hente meget af den viden, jeg havde brug for, fra min underbevidsthed, kan man sige. Selv om jeg selvfølgelig også har researchet grundigt til denne bog«. 

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Rød mand/sort mand

Kim Leine

RØD MAND/SORT MAND lægger sig da også tæt op ad det faktuelle dramatiske forløb og de historiske dokumenter, Kim Leine har kunnet granske. Som Hans Egedes dagbog fra årene i Grønland. Små uddrag fra den indleder hvert kapitel. 

RØD MAND/SORT MAND er en efterfølger til PROFETERNE I EVIGHEDSFJORDEN, der er trykt godt 100.000 eksemplarer, læst af endnu flere, købt af forlag i 23 lande og tildelt adskillige priser, herunder Nordisk Råds Litteraturpris og De Gyldne Laurbær. Alligevel har 56-årige Kim Leine, der debuterede som forfatter i 2007 med erindringsromanen KALAK, ikke følt noget præstationspres.

»Måske skyldes det, at jeg ikke har et privat netværk af forfatterkolleger. Og læserne har altid behandlet mig godt. Jeg har sådan set kun følt et forventningens pres fra mine redaktører. Så når de er glade for en bog, føler jeg mig lettet. Og skulle nogen sige noget negativt om mine bøger, er jeg ikke typen, der hænger mig i det«. 

RØD MAND/SORT MAND, der er bind to i Kim Leines Grønlands-trilogi, kan læses selvstændigt. Og rækkefølgen, hvor vi nu bevæger os tilbage i tiden, kunne ikke være anderledes, konstaterer forfatteren: 

»Det var først, da jeg begyndte at skrive Profeterne, at det blev klart for mig, at det skulle blive til en trilogi. Jeg ser også Profeterne som midterakslen, de to andre bøger drejer om«. 

Det afsluttende bind i Grønlands-trilogien kommer til at foregå i 1880’erne, og Kim Leine gætter på, at han er færdig med det om fire år. Inden da har han andre bøger, der skal skrives.

Redaktionen anbefaler: