Læs artiklen

KAREN FASTRUP: JEG HAVDE ET VOLDSOMT STOF, SOM VAR MIG SELV

KAREN FASTRUP: JEG HAVDE ET VOLDSOMT STOF, SOM VAR MIG SELV

Karen Fastrup siger om bogen: »HUNGERHJERTE er en roman, som forsøger at tegne et billede af en kompliceret barndom i et (højskole)miljø og en tid, der er uafklaret og i strid med sig selv. En roman, der afsøger, hvordan en sådan barndom sætter spor i det voksne menneske.«

Du truede ham med en køkkenkniv den aften, inden du kom herind.

Jeg rejser mig op. Jeg skriger: Hvad gjorde jeg?

Det gjorde du, Karen, siger Niels, han græder. Du truede ham med en kniv.

Jeg går frem og tilbage. Hvad er det, jeg har gjort? Jeg kan ikke huske noget, men nu dukker der noget op, og der er nogen, der råber dybt inde i mit hoved:

KAREN, DU ER FUCKING SINDSSYG!

 I 2015 blev forfatteren Karen Fastrup indlagt på en psykiatrisk afdeling og fik efter længere tid stillet diagnosen borderline. I romanen HUNGERHJERTE beskriver hun det intense forløb med psykose, indlæggelse på den lukkede afdeling og sulten efter at blive elsket, efter at høre til, der har boet i hende, siden hun var barn.

Om den autofiktive genre siger Karen Fastrup:

»Jeg havde et voldsomt stof, som var mig selv og det, jeg så og hørte. Men som romanforfatter gav det kun mening for mig at formidle det stof skønlitterært, at give det romanens form og sprog. Derfor havde jeg ikke anden mulighed end at vælge den autofiktive romanform, fordi netop den form spænder over det personlige og det fiktive. HUNGERHJERTE er en roman, som forsøger at tegne et billede af en kompliceret barndom i et (højskole)miljø og en tid, der er uafklaret og i strid med sig selv. En roman, der afsøger, hvordan en sådan barndom sætter spor af angst, usikkerhed, identitetsløshed, længsel, viljeskraft, sensibilitet og hunger i det voksne menneske.«

I dag har Karen Fastrup ikke længere diagnosen borderline og hun har lært at leve med, at hun indimellem lever lidt mere intenst, føler lidt stærkere og mere lidenskabeligt end mange andre. Som hovedpersonen i HUNGERHJERTE siger:

Jeg har set en forelæsning om borderline på YouTube, siger jeg. Psykologen sagde, at der er mere knald på os. At mens andre er German, så er vi Spanish.

Jeg smiler til hende.

Det er da ikke helt kedeligt at være Spanish, vel? siger jeg. Sådan, sorthåret og lidenskabelig.

ANDRE BØGER AF KAREN FASTRUP

Tilføj til ønskeliste

Brønden

Karen Fastrup

Tilføj til ønskeliste

Hungerhjerte

Karen Fastrup

Tilføj til ønskeliste

Begravelsen

Karen Fastrup

Redaktionen anbefaler: