34_checkmark

Fragt kun 29,95 kr. 

3 forfattere giver deres bud på årets julegave 

 

Mangler du stadig en pakke til en, du holder af? Frygt ikke. Julegavekorpset er klar til at hjælpe dig. Gry Jexen, Laura Ringo og Svend Brinkmann anbefaler bøger, du kan lægge under træet. Der er klassikere, nye udgivelser, filosofi og forskellige vinkler på historien. Find dem alle her.

 

 

 

 

Laura Ringos bud på den bedste bog i 2021 er Mads Ananda Lodahls SAUNA, der også var nomineret til Danish Rainbow Awards Kulturpris i år.

 

SAUNA af Mads Ananda Lodahl er en af de vildeste bøger, jeg har læst i år. Det er en sexet, øm og inderlig kærlighedshistorie, som både rørte mig, gjorde mig klogere og fik mig til at tænke. Og så har forfatteren et særligt talent for at skrive fede rum frem, man har lyst til at fortabe sig i.” 

 

Ringo selv er udkommet på Gyldendal siden 2017, og i år udkom hendes højskoleroman GRUNDTVIG ER DØD. En roman om en ung højskolelærer, der underviser på en skrivelinje. Romanen handler om magt, sex og relationer - en perfekt gave til alle unge mennesker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leder du efter en gave til en nybagt forælder, anbefaler Gry Jexen Olga Ravns anmelderroste romanværk MIT ARBEJDE, der handler om moderskab og omsorgsarbejde.

 

”Den seneste bog, jeg har læst, som gjorde stort indtryk på mig, er MIT ARBEJDE af Olga Ravn. Det er helt utroligt så ærligt og råt Ravn kan skrive om moderskabets kompleksiteter og parforholdets prøve, når begge parter skal blive til som forældre. Og så elsker jeg, hvordan Ravn formår at skildre den måde vi bærer kulturhistorien på vores skuldre som mødre. ”

 

Foto: Donald Chambers 

 

 

 

Gry Jexen er kendt for sit historiske værk KVINDE KEND DIN HISTORIE, hvori hun præsenterer kvindelige profiler gennem historien indenfor alt fra kunst til forskning. Men det er ikke kun Gry Jexen, der interesserer sig for historien. Svend Brinkmanns anbefaling fra 2021 falder på en historisk roman om en kvinde, du måske ikke kendte:

 

”Jeg var rigtig glad for at læse Eva Tinds KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN – en biografisk roman om zoologen Marie Hammer. Bogen er en poetisk fortalt historie om hovedpersonens liv, men også en medrivende fortælling om jagten på videnskabelig indsigt. Jeg er rigtig glad for, at Eva Tind har givet os mulighed for at lære Marie Hammer og hendes forskning at kende.”

 

Svend Brinkmann er kendt for at fortælle os, at vi ikke skal være bange for at gå glip af ting. Vi skal ikke være bange for at sige nej. Vi skal stå fast. Han er kendt for bøger som HVAD ER ET MENNESKE, STÅ FAST og MIT ÅR MED GUD, og fra P1-programmet Brinkmanns briks. Han er professor i almenpsykologi, og så interesserer han sig også for filosofi. 

 

 

 

”En bog, jeg anbefaler til gud og hver mand, er DE DØDE FILOSOFFERS BOG af Simon Critchley. En humoristisk indføring i filosofiens historie, fortalt ud fra beskrivelser af, hvordan de store filosoffer kom af dage. Samtidig er bogen en eksistentiel meditation over livets korthed.”

Svend Brinkmann

Savner du en klassiker eller et nytårsfortsæt, kan du finde inspiration i Gry Jexens ambition om at læse flere klassikere. Og du gætter aldrig, hvor hun vil starte.

 

”Jeg har en ambition om, at jeg vil læse flere danske klassikere. I den forbindelse har jeg besluttet, at det næste, jeg skal, er at læse hele Tove Ditlevsens repertoire! Jeg har taget tilløb til det længe, fordi Toves digte betyder meget for mig, men også kan være en stor følelsesmæssig mundfuld at læse – det er mig en gåde, hvordan hun kan skrive om livet så præcist.”

I 2021 blev Tove Ditlevsens Københavnertriologi BARNDOM, UNGDOM, GIFT genudgivet i en særlig gaveudgave, mens også PIGESIND/KVINDESIND blev genudgivet i en indbunden udgave, der kan læses forfra og bagfra. 

 

Foto: Noa Gammelgaard

Lydbøger til børn
Anbefalinger

Efterårslydbøger til børnene

13-10-2021

Alle tiders bøger
Interview

Forlagschefen: ”Børnelitteratur er det grundlag, vi alle sammen føler, vi er vokset ud af”

28-08-2020

Nogle af vores største læseoplevelser har fulgt os fra barnsben, og barndommens litterære helte er stadig dem, der hives frem, når vi skal læse højt for børn og børnebørn. En stribe klassikere er flyttet sammen i antologien ALLE TIDERS BØGER VI LÆSER SAMMEN, og Gyldendals forlagschef for børnelitteratur giver her sit bud på, hvorfor børnelitteratur er den bagage, vi alle sammen gerne vil bære videre.