Læs artiklen

Jeanette Varberg udvider vikingetiden med 450 år: Vores historie står jo aldrig stille

Jeanette Varberg udvider vikingetiden med 450 år: Vores historie står jo aldrig stille

Vikingerne mødte en verden af kongedømmer, kejserriger og kalifater, når de satte sejl i jagten på guld, ære og i sidste ende land. Arkæolog Jeanette Varberg dækker i VIKING - RAN, ILD OG SVÆRD 800 års historie fra romerrigets fald til det første korstog - og tager os med vikingerne på rejse fra nutidens Nordkap til Afrika og fra Rusland til Canada.

Mens det normalt er angrebet på et kloster på øen Lindisfarne ud for Englands kyst i år 793, der anses for vikingetidens begyndelse, skruer arkæolog og forfatter Jeanette Varberg i denne bog æraen helt tilbage til år 300-750 i "Født i kaos", den første af de fire store dele, som VIKING - RAN, ILD OG SVÆRD består af. 

Dermed udvider Jeanette Varberg perspektivet på perioden til ca. 800 år frem for de 350 år, vikingetiden vanligvis afgrænses til. Hun begynder sin fortælling midt i Det Vestlige Romerriges sammenbrud for at beskrive den verden, vikingerne pludselig angreb, og for at nærme sig et svar på, hvordan Skandinaviens folk blev så magtfulde krigere og købmænd.

Find bogen her:

Tilføj til ønskeliste

Viking

Jeanette Varberg

»Videnskaben og vores historie står jo aldrig stille. En stærkt voksende mængde fund af bygningsværker, grave, våben, mønter, smykker og meget andet giver i dag mulighed for at komme med nye fortolkninger af vikingernes verden«, siger Jeanette Varberg. 

»Mens de skriftlige, historiske kilder forbliver stort set uændrede, har de store udgravninger i Skandinavien de seneste 100 år gang på gang tilføjet lag til fortællingen«, siger hun. 

Jeanette Varberg fortæller om vikingerne i en kronologisk form. Hun klipper temaer som geografi, handel, håndværk, krig og digtekunst op og sætter dem ind i en sammenhængende fortælling med fokus på historiens store linjer. 

Find alle Jeanette Varbergs bøger her:

Tilføj til ønskeliste

Viking

Jeanette Varberg

Bogens anden del, "Nordens pirater", dækker år 750-900, hvor bevæbnede, skandinaviske mænd på overlegne sejlskibe drager ud i en verden, der undervurderer dem, i jagten på et bedre liv. Tredje del, "Kampen om Hvidekrist" (vikingernes navn for Jesus), beskriver år 900-1000, hvor danerne kristnes, mens bogens sidste del, "Dragernes sidste dans over Nordsøen", følger vikingeflådernes sidste tid på verdenshavene i år 1000-1100.

»Der er stadig mange huller i vores viden om vikingernes tid, men det er i krydsfeltet mellem arkæologien og de skriftlige kilder, at de største erkendelser venter«, siger Jeanette Varberg.

Artikel

Peter Øvig: Jeg lider ingen overlast ved at fortælle, at jeg har været alvorligt psykisk syg

Da forfatter og journalist Peter Øvigs mor døde i 2016, besluttede han, at han ville skrive en bog om sin deprimerede mor og om at være barn af en psykisk syg. Under arbejdet med bogen rullede et mørke ind over ham selv, og han blev indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvor han fik elektrochok. Nu er han erklæret rask og er aktuel med MIN MOR VAR BESAT.

Læs mere