Læs artiklen
Nekrolog

Johannes Riis: Sonnergaard skrev om, hvordan mennesker med eller uden egen skyld kom galt af sted

Johannes Riis: Sonnergaard skrev om, hvordan mennesker med eller uden egen skyld kom galt af sted

»Jan var både forfatter og samfundsdebattør. Han ville noget med det, han skrev,« fortæller litterær direktør i Gyldendal, Johannes Riis, om den afdøde novellemester, Jan Sonnergaard.

Vi har allesammen mistet en god forfatter, Gyldendal har mistet en god forfatter, og vi har mistet en god ven af huset. Vi sørger over, at Jan skulle dø så tidligt. 

Jan strøg aldrig sine læsere med hårene, han skrev ikke for at behage. Han havde en klar og kritisk opfattelse af vores samfund og den udvikling, det er inde i, og dertil et vågent blik for de mennesker, der kommer i klemme i det. Jan var ikke blødsøden; men hans sympati lå konsekvent hos de marginaliserede og de utilpassede, og han skrev om, hvad der skete, når mennesker med eller uden egen skyld kom galt af sted og havnede i situationer og positioner, hvor de blev ensomme og fortvivlede og desperate.

Det er vigtigt at understrege, at Jan var både forfatter og samfundsdebattør. Han ville noget med det han skrev. Han var altid tydelig. Han skrev skarpt og skånselsløst, han var rå og direkte i sin facon, samtidig med at han var et sødt og generøst menneske. Han kaldte sig og underskrev sig ”Søde Jan”, og det kunne der været meget om – ved siden af alt det ramsaltede, rå, ubarmhjertige, han også indeholdt.

Vi kommer til at savne hans kampmod, både når han kritiserede og gik i brechen. Det var altid værd at lytte til Jan, uanset om man var enig med ham eller ej; han havde gennemslagskraft, han havde sine meningers mod. 

Jans død var på ingen måde ventet. Men han var hård ved sig selv og levede ikke noget sundt liv, det er vi nødt til at se i øjnene. Vi er chokerede og triste til mode over, at han er død i så ung en alder.

Redaktionen anbefaler: