Malene Ravn: I flere år har jeg hørt familien fortælle historier og minder om Carl

HVOR LYSET ER fortæller hvordan familiehemmeligheder, depressioner, bohemelivet og kærlighed var noget af det, der prægede den danske kunstner Carl Fischers liv.

04-06-2020

Malene Ravn Hvor lyset er 

Malene Ravn har skrevet en historisk roman baseret på sin mands dramatiske og medrivende familiehistorie. Det er historie, hun længe ville skrive om, siger Malene Ravn:

Om forfatteren Malene Ravn, (f. 1971), debuterede i 2014 med romanen DET ENESTE RIGTIGE. I 2016 fulgte romanen MIA. Hun fik sit store gennembrud med romanen I DINE ØJNE fra 2018, en autentisk slægtshistorie om den dansk-kinesiske dreng Erik. Inspirationen til HVOR LYSET ER har Malene Ravn fundet i sin mands familiehistorie.

»Ligesom min sidste roman, I DINE ØJNE, om den dansk-kinesiske dreng Erik, er HVOR LYSET ER skrevet over en virkelig familiehistorie. Denne gang er jeg dykket et par generationer tilbage i min mands familie til maleren Carl Fischer, som levede fra 1887 til 1962. I flere år har jeg hørt familien fortælle historier og minder om Carl, som var min mands oldefar og engang en kendt maler. Historier om bohemeliv, ung kærlighed, uønskede graviditeter, kunst, død og stor passion. Historier, jeg havde lyst til at skrive – både for at forstå menneskene og tiden og for at videregive dem til jer. For beretningerne fra det ægte, levede og barske liv er så storslåede, spændende og overraskende. Og altid tæt på os selv.«

Marlene Ravn fortæller om Hvor lyset er

Carl Fischer bliver født i Vejle, og hans sarte og religiøse mor ser hurtigt sønnens særlige talent. Men da moren dør, må Carl flytte til sin far i København og et helt anderledes, mørkere liv. Som ung kunstner møder Carl skuespileleven Ely, som sidder model for ham. De forelsker sig stormende i hinanden, og Ely bliver hurtigt gravid.

Dummy image

Da Carl skuffer hende dybt, forlader hun ham, og barnet bliver sat i pleje. Men kærligheden fører dem sammen igen, og da sønnens plejemor dør af den spanske syge, må de tage den fireårige dreng til sig. Et ulmende følelsesfuldt familieliv begynder – og udvikler sig dramatisk, da Ely beder sin yngre søster sidde model for Carl. Det resulterede i, at Elys søster blev gravid og måtte flytte fra familien.

Carl Fischer var oldefar til Malene Ravns mand. Og hans måde at være på, fx som far, har sat sig spor i familien.

»Jeg var nysgerrig efter at forstå hvordan han kunne give sit barn fra sig og senere, da sønnen kom hjem, ikke var, hvad man kan kalde en kærlig far. Familien ejer en masse Fischer-værker, og der løber en følsomhed i dem, en indsigt, som hans søn ikke mærkede meget til. Jeg ville finde om bag det ydre – ligesom Carl Fischer gør det i sine portrætter – og skabe en forbindelse til ham og Ely,« siger Malene Ravn.

Malene Ravn har researchet til romanen ved at snakke med mange familiemedlemmer og ved at grave ned i historisk arkivmateriale. Bogen er ikke en én til én fortælling og arbejdsprocessen beskriver Malene således:

Researchen, al den historiske og faktuelle viden fandes som knappenåle på et kort over Carl og Elys liv.

»Researchen, al den historiske og faktuelle viden fandtes som knappenåle på et kort over Carl og Elys liv. Alle de her ting de havde oplevet, sagt og gjort, og som jeg vidste. Meget af det følte jeg var vigtigt. Men deres væsen er umuligt at fange med knappenåle og for at indfange det, måtte jeg slippe det hele og lade mig synke ind i fortællingen, opleve det, skrive alt det frem jeg ikke vidste, men mærkede.«

Find alle bøger af Malene Ravn her