Læs artiklen

Hvis vi var en almindelig familie

Hvis vi var en almindelig familie

”Jeg vil gerne være den, som står ved siden af børnene og siger, at de er gode nok”

Trine Bundsgaard har skrevet en stærk og gribende historie om søskendekærlighed, om en 8-års fødselsdag og om fraværende forældre.

Trine Bundsgaard har tidligere skrevet om skilsmissebørn, men i det nye værk er det en mere kompliceret skilsmisse, som er historiens kerne. Ideen udspringer blandt andet af et opslag, som forfatteren læste i avisen. 

”Børns Vilkår lavede i 2015 en undersøgelse, som viste, at hver sjette 11-årige skilsmissebarn har mistet kontakten med den ene forældre. Det tal gjorde stort indtryk på mig og fik mig i gang med at skrive,” fortæller Trine Bundsgaard.  ”Jeg har valgt noget så almindeligt og glædeligt som en fødselsdag og en skattejagt som rammen om fortællingen, fordi sådan en fejring gør det tydeligt, hvor kompliceret det er at være barn i en opløst familie. For rigtig mange børn er fødselsdag kun forbundet med glæde. Men for de to søskende her – og for alle andre børn, som lever med udsatte og sårbare voksne – er der så meget, som kan gå galt: Er der penge nok til gaver og mad og lys og servietter? Er de voksne i stand til at gennemføre alt det, som faktisk skal gøres for at en fødselsdag hænger sammen. Og det væsentligste spørgsmål: Kommer faren og laver den skattejagt?"

Hvis vi var en almindelig familie er fortalt af en navnløs 13-årig, som beslutter sig for at give sin lillesøster, Ingeborg, præcis den fødselsdag, hun har fortjent. Det indbefatter en skattejagt, og selv om det ikke lyder som et urimeligt ønske, rummer det en stor udfordring, fordi det samtidig er et ønske om at se deres far. Skattejagt er nemlig hans domæne – og det er længe siden, de har været i kontakt med ham. Moren har smidt ham ud, fordi hun blev træt af hans druk – og sidst børnene var på besøg hos ham, var de utrygge og kede af det. 

Børnenes mor er claudiant – måske kan hun tale med de døde, måske har hun en hel særlig kontakt med universet. Det er åbent for fortolkning, om moren er skør eller spirituel, men under alle omstændigheder ser hun ikke sine børn, og da hun bliver fyret fra sit job, bliver hun slået helt ud af kurs – og bliver endnu en opgave, børnene skal løse.

Trods morens modvilje og sin egen tvivl beslutter fortælleren at kontakte faren og få ham til at lave skattejagten. Det er et næsten umuligt projekt, og det går op for fortælleren, at faren ikke er i stand til at være den far, de har brug for. Det er en hård opdagelse, som fortælleren gør alt for at skåne sin lillesøster for. 

”Kernen i historien er barsk. Det er en meget smertelig erkendelse, at ens far vælger at drikke øl i stedet for at holde fødselsdag. Jeg har forsøgt at skubbe historien i en mere munter retning ved dels at udstyre fortælleren med et lyst sind og et blik for sjove detaljer, dels ved at skildre børnenes fine relation. Men selvfølgelig er det en sørgelig historie,” siger Trine Bundsgaard. ”Det er en historie om to børn, som ikke har de omsorgsfulde forældre, alle burde have. Det er sørgeligt at vokse op med fattigdom og alkohol – og det er virkelig vigtigt, at vi tør se det og snakke om det. Men det er også vigtigt at sige, at der findes kærlighed. Selv om det kan være svært at få øje på, når man bliver svigtet, så er der kærlighed et sted. Måske er det bare et lillebitte korn. Men det findes. Hvis din far vælger øl i stedet for dig, er det nemt at lave den konklusion, at det er dig, der er noget galt med. Det kræver faktisk en indsats ikke at få den følelse, og der er også noget uendeligt skamfuldt forbundet med at bliver valgt fra. Jeg vil gerne være den, som stiller mig ved siden af de her børn og siger, at det ikke er dem, der er noget galt med. At de er fine og nok skal klare det.”

 

Bøger af Trine Bundsgaard:

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

Lui kan alt

Trine Bundsgaard

Tilføj til ønskeliste

Hvem kender Luna?

Trine Bundsgaard

Tilføj til ønskeliste

Asfaltpatruljen

Trine Bundsgaard

Tilføj til ønskeliste

Asfaltpatruljen

Trine Bundsgaard

Tilføj til ønskeliste

Asfaltpatruljen

Trine Bundsgaard

Tilføj til ønskeliste

Psyko-pedellen

Trine Bundsgaard

Tilføj til ønskeliste

Sommerkys

Trine Bundsgaard