33 lande udgiver Helikopterkuppet. Så forskelligt har udlandets grafikere løst omslagsopgaven

33 lande udgiver Helikopterkuppet. Så forskelligt har udlandets grafikere løst omslagsopgaven

Når en bog sælges til udgivelse hos et forlag i udlandet, bestemmer det købende forlag, hvordan bogen bedst kan sælges til lige deres marked – blandt andet ved selv at designe omslaget. Et godt eksempel er den aktuelle thriller, HELIKOPTERKUPPET, af svenske Jonas Bonnier. Den er solgt til udgivelse i 33 forskellige lande, og se bare på nogle af de omslagene her, hvor forskelligt (og dog så ens) man kan tænke om samme bog.

↑ Helikopterkuppet på bulgarsk (tv.), dansk (midt for) og canadisk (th.)
↑ Helikopterkuppet som den ser ud i Letland (tv.), Island (midt for) og Grækenland (th.)
↑ Helikopterkuppet på norsk (tv.), britisk (midt for) og på svensk – forfatter Jonas Bonniers eget sprog – (th.).

HELIKOPTERKUPPET er historien bag Sveriges mest spektakulære kup fortalt som kriminalroman:

Tidligt på morgenen d. 23. september 2009 går alarmen i G4S-bygningen i Stockholm-bydelen Västberga. Det er optakten til det måske mest spektakulære røveri i Sveriges historie. 

En helikopter lander på taget af værdihåndteringscentralen G4S, og tre  bevæbnede mænd springer ud. 

De smadrer et ovenlysvindue med en medbragt mukkert og tvinger sig ved hjælp af sprængstoffer adgang til lokalet, hvor G4S-personalet er ved at tælle penge, der i løbet af natten er samlet ind fra kontantautomater i byen. 

De paralyserede ansatte kan blot se til, mens de tre røvere pakker pengesedler sammen i  sorte sække. Kort tid efter forsvinder røverne op i skyerne med et bytte på mere end 39 millioner svenske kroner. 

Politiet når først frem, da det er for sent, eftersom røvernes allierede har spændt jernkæder ud over indfaldsvejene til GS4-bygningen - samt saboteret politiets egen helikopter.

Det er den dramatiske historie, der er omdrejningspunktet i Jonas Bonniers krimidebut HELIKOPTERKUPPET. Bonnier har fået adgang til at interviewe de fire røvere, der var hovedkræfterne bag røveriet, og har på den baggrund lavet en true crime-thriller, der på mange måder overgår noget, fantasien kunne have skabt. Og som primært fortæller historien fra røvernes synspunkt fremfor fra politi og efterforskeres. 

HELIKOPTERKUPPET har fået særdeles positive anmeldelser i hjemlandet, Sverige, og bogen er solgt til udgivelse i 33 lande. Filmrettighederne er solgt til Netflix, der filmatiserer historien med Jake Gyllenhaal i hovedrollen. 

Redaktionen anbefaler: