Læs artiklen

Iben Akerlie er debutant med bogen ”Lars er LOL” og har kunnet glæde sig over både anmelderros og salgssucces, og ikke mindst den fornemme ARKs børnebogspris – den norske pendant til Orlaprisen. At vinde ARKs børnebogspris er utrolig betydningsfuldt, netop fordi det er børns mening og børns engagement, siger Iben Akerlie.

Af Camilla Skov Lund

Længe før hun modtog ARKs børnebogspris, var der meget fokus på Iben Akerlies roman ”Lars er LOL”. Hun var i efteråret 2016 allerede uofficielt udråbt som årets debutant. Både anmeldere og skoleelever var enige om, at ”Lars er LOL” ikke bare er en god bog, men også en bog med et vigtigt budskab om medmenneskelighed og det at være sig selv. Den har en slående titel, som er let at huske og har en klar adresse til sin målgruppe, nemlig de 9-13 årige.

Utrolig betydningsfuldt
At vinde ARKs børnebogspris er utrolig betydningsfuldt, fordi det er børns mening og børns engagement. Det motiverer mig til at skrive mere, og det bekræfter miljøet og karaktererne, jeg har skabt. Særligt bekræftende er det, fordi rosen kommer fra den påtænkte målgruppe. Tanken om at nogen har læst det, jeg har skrevet og syntes så godt om det, at de har valgt at gi ”Lars er LOL” og mig sin stemme, er både beærende og rørende og gør mig meget glad, siger en lykkelig Iben Akerlie.

ARKs børnebogspris er en litterær pris som uddeles til årets bedste børnebog – stemt på af 10 000 elever fra 5., 6. og 7. klasser i hele Norge. Prisen har været uddelt i 15 år og er blevet meget eftertragtet blandt norske børne- og ungdomsforfattere. Her får forfatterne direkte tilbagemelding fra læserne – ærlige og uden påvirkning fra voksne.

Iben Akerlie har skrevet en vældig god børnebog. Elegant bygget op med en god blanding af humor og alvor. At en debutant stikker af med sejren i en benhård konkurrence med andre dygtige forfattere er simpelthen imponerende. Iben Akerlie er mest kendt som skuespiller, men er derudover også uddannet specialpædagog - noget hun fik brug for i arbejdet med ”Lars er LOL”.

Om gruppepres og mobning på nettet
Historien følger Amanda, som har glædet sig til at starte i 6. klasse efter en lang ferie. Ikke bare skal hun se Adam igen, men hun skal også være såkaldt ”venskabsven” for en lille, ny 1. klasseelev. Da hun ender som venskabsven for Lars, en jævnaldrende dreng med Downs syndrom, splittes Amanda mellem ønsket om at være populær og at gøre det rigtige. Det er desuden en bog om mobning og gruppepres. Netmobningen er ondsindet, godt planlagt og vanskelig at stoppe, og den går hårdest ud over Lars. Men dette er ikke en fortælling om, at det er synd for drengen med Downs. Lars står stolt og rank i det. Han siger selv, han er speciel – og mener det er et positivt karaktertræk.

Bogen er slet og ret spændende, drevet af en intens forening af indre og ydre handling. Samtidig er den meget hverdagslig og realistisk. Forfatteren ved, hvad hun skriver om, og læserne kan mærke det.

Stor interesse fra udlandet
Det er ikke bare indenfor Norges grænser, man har bemærket Iben Akerlies opsigtsvækkende succes. På verdens største bogmesse i Frankfurt viste forlag i både Sverige, Tyskland, Estland og selvfølgelig Danmark stor interesse – og heldigvis sikrede Gyldendal sig rettighedere til at oversætte bogen. ”Lars er LOL” er efter planen første bog i en hel serie om Amanda.

Bøger af Hanne Kvist

Tilføj til ønskeliste

Lars er lol

Iben Akerlie